muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Michael Tippett

Tippett dirigeert Tippett 1968, Ritual Dances van The Midsummer MarriageSir Michael Kemp Tippett geboren Londen 2 januari 1905, gestorven Londen 9 januari 1998
Engels componist

Michael Tippett studeerde compositie bij Charles Wood en C.H.Kitson en directie bij Sir Adrian Boult en Sir Malcolm Sargent aan het Royal College of Music.

Nadat hij het Royal College of Music in 1928 verliet woonde hij in Oxted, Surrey. Hier gaf Tippett Franse les aan een voorbereidende school en dirigeerde amateurkoren en lokale opera's. Hiermee verdiende hij net genoeg om lange perioden te wijden aan het componeren.
Op zijn dertgste jaar ging hij contrapunt en fuga studeren bij Reginald Owen Morris.

Met zijn oratorium A child of our time kreeg Tippett voor het eerst grote bekendheid buiten zijn geboorteland (1941). In dit werk gebruikte hij negro-spirituals als koralen. Eerder in 1939 had hij met een Concert voor dubbel-strijkorkest zijn onmiskenbare talent bewezen.

Van 1940-51 gaf hij les aan Morley College. In 1943 werd hij tot drie maanden gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij als pacifist weigerde actieve dienst doen in de oorlog. Hij is altijd pacifist gebleven.

Nadat Tippett in 1951 Morley College verliet wijdde hij zich vrijwel geheel aan het componeren. Hij verdiende daarnaast een klein extra inkomen met radio praatjes.

In Tippett's latere werken werd zijn compositietechniek gedurfder, zijn muzikale taal in het algemeen geraffineerder en minder gemakkelijk toegankelijk zoals in de Symfonie uit 1945 en het Derde Strijkkwartet (1946). Tippett voltooide zijn eerste Symfonie in 1945 en begon toen aan zijn eerste opera, The Midsummer Marriage; net als zijn drie volgende opera's, werd deze voor het eerst uitgevoerd door het Royal Opera House. Ze hebben een grote invloed gehad op zijn daaropvolgende symfonieën, sonatas, concerten en kwartetten.

Tippett werd CBE in 1959, geridderd in 1966, werd Companion of Honour in 1979 en werd de Order of Merit toegekend in 1983, hij ontving ook gouden medaille van de Royal Philharmonic Society.

In zijn oeuvre nam de vocale muziek een belangrijke plaats in. Tippett bleef buitengewoon actief, hij componeerde, dirigeerde en reisde de wereld over. Zijn vijfde opera New Year, was een gezamenlijke opdracht van de Houston Grand Opera, Glyndebourne en de BBC. De première was in 1989 en tourde in het jaar erop door het hele VK. Direct na de opera kwam Byzantium, voor sopraan en orkest, dat in 1991 in Chicago in première ging en datzelfde jaar uitgevoerd werd tijdens de Proms evenals een Vijfde Strijkkwartet (1992).

In november 1997 presenteerde de Stockholm Concert Zaal een 12 daags Tippett festival waar al zijn muziek werd uitgevoerd, behalve zijn toneelwerken. Tippett reisde naar Stockholm, maar kreeg een longontsteking. Hoewel hij er uiteindelijk in slaagde terug te keren naar het VK, herstelde hij nooit meer geheel en stierf hij vredig in zijn eigen huis in Zuid-Londen op 8 januari 1998.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.