muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Michael Tilson Thomas

Michael Tilson Thomas (MTT)

De chef-dirigent van het San Francisco Symphony Orchestra kan terugkijken op een indrukwekkende carrière. Hij is succesvol als dirigent, pianist, docent en componist. Hij heeft meer dan 200 plaatopnames op zijn naam staan en treedt regelmatig wereldwijd op met alle belangrijke orkesten. Hij werkte met componisten als Stravinsky, Copland, Boulez en Stockhausen samen bij wereldpremières van hun werk in Los Angeles.

Michael Tilson Thomas wordt geboren in Los Angeles op 21 december 1944. Hij begint zijn studies aan de Universiteit van Californië. Op zijn negentiende al, wordt hij benoemd tot dirigent van de 'Young Musicians Foundation Debut Orchestra'. In 1969 wordt hij assistent dirigent van het Boston Symphony Orchestra.

Een grote stap voorwaarts in zijn carrière is de benoeming in 1995, als hij de elfde dirigent op rij wordt van het San Francisco Symphony Orchestra. Dit is een min of meer logisch gevolg van zijn debuut bij het orkest in 1974.

Behalve aan dirigeren wijdt Tilson Thomas ook een groot deel van zijn tijd aan componeren. Er volgt een gestage stroom van werken. Unicef vraagt hem een stuk te componeren. Het wordt 'From the Diary of Anne Frank' voor verteller en orkest. Het werk gaat in 1990 in Philadelphia in première met als vertelster wijlen Audrey Hepburn en het is sinds die tijd over de hele wereld gespeeld.

Op 6 augustus 1995 gaat er weer een prachtig werk in première: 'Shówa', ter gelegenheid van de 50ste gedenkdag van de atoombommen op Japan.

In 1998 richtte hij het New World Symphony Orchestra op voor de meest getalenteerde conservatoriumstudenten van de Verenigde Staten.

www.nrc.nl/cultuur/muziek

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.