muziekbus
Dit artikel is 07-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Michael Schade

Canadese tenor van Duitse afkomst, geboren 23 januari 1965 in Genève

Schade's ouders komen uit Duitsland. Zijn vader werkte als ingenieur in Genève, toen de drie kinderen geboren werden. Zijn beide ouders waren zeer muzikaal, ze zongen in kerkkoren en semi-professionele koren. In 1977 verhuisde de familie naar Toronto, waar Michael Schade de Choir School bezocht. Hij werd altijd uitgekozen om met het koor op tournee te gaan.

Zijn interesse ging echter meer uit naar zoologie en zijn familie verwachtte dat hij dierenarts zou worden. Schade schreef zich in voor het voorbereidende programma medicijnen aan de University of Western Ontario. Op aandringen van zijn ouders trad hij ook toe tot het universiteitskoor. Als de leider van het koor hem steeds meer solo's toebedeeld wordt zijn talent duidelijk. Hij krijgt een volledige beurs voor een muziekopleiding.

Na zijn studie in 1988 voltooid te hebben, studeert Schade voor zijn Masters aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia in de V.S.. In datzelfde jaar wordt hij uitgenodigd door de Pacific Opera Victoria uit Canada om de rol van Jacquino in de opera Fidelio van Beethoven te zingen. In 1990, wanneer hij nog steeds student aan Curtis is, wint hij de New York Oratorio wedstrijd, wat ertoe leidt dat Schade de kans krijgt in de Messias van Händel te zingen in Carnegie Hall. Dit leidt ertoe dat Columbia Artists hem gaat representeren. Het begin van een grote carrière.

Michael Schade treedt regelmatig op met de Canadian Opera Company, Vienna Staatsoper, Metropolitan Opera in New York (debuut in 1993 in Fidelio), Washington Opera, La Scala in Milaan, Opéra National de Paris, San Francisco Opera, de Hamburg Staatsoper, de Los Angeles Opera en het Salzburg Festival.

Zijn repertoire omvat werken van Mozart, Richard Strauss, Stravinsky, Wagner, Rossini en Beethoven. In Wenen zong hij in Daphne, Don Giovanni, Cosi Fan Tutte, Die Entführung aus dem Serail, Die Zauberflöte, Arabella, Il Barbiere di Siviglia, L'elisir d'amore, Die schweigsame Frau en Die Meistersinger von Nürnberg. Andere belangrijke engagementen voerden hem nog naar de Opéra de Bastille in 1997, naar het Salzburg Festival en naar de Lyric Opera of Chicago in 1999.

Michael Schade heeft liedrecitals gegeven in Stuttgart, Toronto en Parijs. Hij werkt nauw samen met Helmut Rilling, met wie hij de Johannes Passion en de Mattheus Passion heeft opgenomen, evenals de oratoria Elias en Paulus van Felix Mendelssohn en Christus van Franz Liszt. Verder maakte hij opnamen met John Eliot Gardiner, Sir Colin Davis, Wolfgang Sawallisch, Myung-Whun Chung en Trevor Pinnock.

website: www.bach-cantatas.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.