muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Michael Jackson

Michael Joseph Jackson



Michael Jackson door Andy Warhol
1984, olie op zijde




Amerikaanse popster, geboren Gary, Indiana 29 augustus 1958.

Michael Jackson was de zevende van 9 kinderen: broers Sigmund "Jackie", Toriano "Tito", Jermaine Marlon, Steven "Randy", en zusters Rebbie, Janet en La-Toya Jackson.

Michael begon zijn muzikale carrière op zijn vijfde jaar toen hij de leadzanger werd van de Jackson Five, die in 1964 werd gevormd. In deze beginjaren speelden de Jackson Five (Jackie, Jermaine, Tito, Marlon en leadzanger Michael) in lokale clubs en bars in Gary Indiana en speelden verder van huis toen hun talent groeide en ze mee konden doen aan grotere wedstrijden. In deze begindagen stond Michael Jackson in dezelfde clubs als grote talenten uit die tijd, waaronder Jackie Wilson en leerde toen al van hen.

In 1968 werden de Jackson Five ontdekt door Bobby Taylor en The Vancouvers, en daardoor kregen ze een auditie voor Berry Gordy van Motown Records. Ze tekenden voor Motown en verhuisden naar Californië. Hun eerste 4 singles I Want You Back, ABC, The Love You Save, en I'll Be There werden allemaal nummer 1 hits in de VS. The Jackson 5 namen 14 albums op en MIchael nam 4 solo-albums op met Motown.

De Jackson 5 bleven tot 1976 bij Motown, daarna ,op zoek naar meer artistieke vrijheid tekenden ze bij Epic. Hun naam moest veranderd worden omdat Motown die bezat en veranderden hun naam in The Jacksons. Broer Jermaine trouwde met de dochter van Berry Gordon en bleef bij Motown. De jongste broer Randy nam zijn plaats in. The Jacksons hadden een aantal hit albums en maakten in totaal 6 albums tussen 1976 en 1984.

In 1977 maakte Michael Jackson zijn filmdebuut in de musical The Wiz, waarin hij de vogelverschrikker speelde met Diana Ross als Dorothy in de hoofdrol. Michael ontmoette hierop Quincy Jones, omdat deze de muziek voor de film deed.

Michael Jackson ging met Quincy Jones als zijn producer samenwerken voor zijn eerste solo album bij Epic Records. Het album getiteld Off The Wall was een groot succes over de hele wereld en het eerste album ooit dat 4 nummer 1 hitsingles voortbracht in de VS.

In 1982 bracht Michael Jackson het best verkochte album aller tijden over de hele wereld uit, Thriller. Dit album produceerde 7 hitsingles, die weer meer records braken en er werden wereldwijd meer dan 50 miljoen verkocht. Michael Jackson hield ervan om muziek video's of korte films (zoals hij het noemde) te gebruiken om singles van het album te promoten. Hij werkte met de beste regisseurs en producers en gebruikte de nieuwste technologie en special effects. Voor het nummer Billy Jean, de korte film Thriller die gebruik maakte van de laatste technologie voor make up artiesten, gecombineerd met uitstekende dans en choreografie, een 14 minuten durende video met een begin midden en een einde. Deze video was zo succesvol dat The Making Of Michael Jackson's Thriller, s'werelds meest verkochte home-video werd gecombineerd met omhoogschietende album verkopen.

In 1983 trad Michael Jackson voor het eerst op met zijn inmiddels legendarische moonwalk tijdens de 'Motown 25 years' verjaardagsshow. Dit optreden alleen bracht Michael Jackson de status van superster.

In 1984 won Michael 8 Grammy Awards op één avond. De awards waren voor zijn werk aan het Thriller album en zijn werk aan de vertelling voor het ET Storybook.

Op 9 december 1984 op het laatste concert van de Jacksons Victory Tour, maakte Michael bekend dat hij uit de band stapte en solo verder ging.

In 1987 bracht hij zijn derde solo album uit, getiteld Bad. In 1988 schreef Michael zijn eerste autobiografie, waarbij hij voor het eerst over zijn kindertijd en zijn carrière vertelde. Ann het einde van de tachtiger jaren werd Michael 'Artist Of The Decade' genoemd, voor zijn succes met de albums Thriller en Bad.

In 1991 tekende Michael Jackson bij Sony Music, het grootste opname contract ooit, en bracht zijn vierde album uit, Dangerous. Hij maakte weer een wereldtournee in 1992, waarbij hij concerten gaf in landen nooit eerder bezocht door een pop/rockartiest. Ook stichtte Michael de 'Heal the World Foundation' om het leven van kinderen over de hele wereld te verbeteren.

In 1994 trouwde Michael met Lisa Marie Presley, de dochter van rocklegende Elvis Presley. Het huwelijk duurde slechts 19 maanden en ze scheidden in 1996.

In 1995 bracht Michael zijn vijfde solo album uit HIStory, een dubbelalbum, waarvan de eerste helft uit nieuw materiaal bestond en de tweede helft uit greatest hits. Mihael ging weer touren in etappes over een periode van twee jaar. Tussen de etappes van de tour trouwde Michael voor de tweede keer oop 14 november 1996 met Debbie Rowe, een verpleegster die hij had leren kennen toen hij werd behandeld voor zijn huidpigment afwijking. Samen kregen ze hun eerste kind Prince Michael Joseph Jackson jr geboren 13 februari 1997 en een dochter Paris Michael Katherine Jackson geboren 3 april 1998. In 1997 bracht Michael het remix album Blood On The Dance Floor uit, dat ook 5 nieuwe songs bevatte met een aansluitende 38 minuten durende film Ghosts. In deze film speelde Michael 5 rollen en maakte gebruik van de nieuwste special effects en make up artisticiteiten, gecombineerd met dans en muziek.

In september 2001 vierde Michael zijn dertigste verjaardag als solo artiest met twee concerten in New York. Vele artiesten waaronder Whitney Houston, Usher, Destinys Child, Shaggy en vele anderen voerden hun eigen en vroegere songs van Michael Jackson uit. Daarna voerde Michael, herenigd met al zijn broers, hun grootste hits uit. Daarna voerde hij solo enkele van zijn grootste hits uit.

In oktober 2001 bracht hij het album Invincible uit, waar twee singles uit voort kwamen, waaronder de grote hit You Rock My World. Sinds het uitbrengen van deze eerste single werd het album omgeven door geruchten van een scheur in de relatie met Sony Music en had het album te kampen met een duidelijk tekort aan promotie.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.