muziekbus
Dit artikel is 13-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Michael Haydn

De 18e-eeuwse Oostenrijkse Componist Johann Michael Haydn (geboren 14 of 15-9-1737 Rohrau, gestorven 10-8-1806 Salzburg) was de jongere broer van Joseph Haydn. Vanaf zijn achtste jaar kreeg hij net als zijn broer Joseph zijn opleiding als koorknaap aan de Stephansdom te Wenen en volgde hier ook lessen in viool-, piano- en orgelspel (1745-55). In deze tijd was hij al bekend om zijn mooie sopraan.In 1757 werd Michael Haydn benoemd tot Musikdirektor van de bisschop van Grosswardein. Zes jaar later werd hij benoemd als "Hofmusicus en Concertmeester" aan de prins-bisschoppelijke Hofkapel van Salzburg.

In 1768 trad Haydn in het huwelijk met de zangeres Maria Magdalena Lipp.

In Salzburg bekleedde Michael Haydn vanaf 1777 ook het ambt van Organist van de Dreifaltigkeitskirche, alvorens hij na vier jaar Mozart als hof- en domorganist opvolgde.

Michael Haydn, tot wiens leerlingenkring oa C. M. von Weber, A. Diabelli, S.v. Neukomm en J. W├Âlfl hoorden, volgde de strenge richting van de Contrapunt van J.J. Fux.

Hoewel hij ook toneelstukken, canons, (koor)liederen, cantates, oratoria en talrijke werken op het gebied van de Kamermuziek schreef, ligt zijn bijzondere betekenis op het gebied van de Kerkmuziek.
Hier liet hij o.a. 32 Latijnse en 8 Duitse missen, 2 requiems, 6 Te Deum, 117 gradualia, 45 offertoria evenals 27 responsoria.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.