muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Michael Brecker

Amerikaanse Jazzsaxofonist. Geboren 29 maart 1949, Philadelphia.

Michael Brecker komt uit een muzikaal nest als zoon van een vader die niet alleen advocaat is, maar ook een verdienstelijk jazzpianist. Als kleine jongen begon hij met klarinet en altsaxofoon, die hij al gauw inruilde voor de tenorsax, als gevolg van zijn grote bewondering voor John Coltrane.

In 1969 verhuisde hij naar New York naar broer Randy (trompet). In de jaren '70 en '80 speelden beide broers op talloze studiosessies van o.a. Funkadelic, Bootsy Collins, Steely Dan, J.Geils Band, en op grote tournees met de groepen van Joni Mitchell, James Taylor en Paul Simon. Hij werkte samen met (pop)muzikanten als Paul Simon, Yoko Ono, Aerosmith en Jan Akkerman en maakte deel uit van onder meer de groepen Dreams en Steps Ahead. Michael Brecker maakte talloze opnames en trad op met de groten uit de jazz en de popwereld zoals Chet Baker, George Benson, Dave Brubeck, Chick Corea, Herbie Hancock, Quincy Jones, Joni Mitchell, Frank Sinatra, Bruce Springsteen en Frank Zappa.

Tijdens zijn eerste professionele optreden speelt hij de rhythm and blues van Edwin Birdsong, maar in 1970 richt hij samen met zijn trompetspelende broer Randy, gitarist John Abercrombie en drummer Billy Cobham de jazz-rockgroep Dreams op, één van de allereerste fusiongroepen.

In de jaren 1973-74 speelde hij met pianist Horace Silver en drummer Billy Cobham. Nadat hij enige tijd met het Horace Silver Quintet had gespeeld, vormde hij met zijn broer, de trompettist Randy Brecker, 'The Brecker Brothers', een van de meest vernieuwende en succesvolle jazz-funk fusionbands van de jaren zeventig die elementen van jazz en rock met elkaar combineerde.

Na het succes van de 'Brecker Brothers' kwam de groep 'Steps Ahead' - opgericht door vibrafonist Mike Manieri met drummer Pete Erskine, toetsenist Don Grolnick en bassist Eddie Gomez.

In de jaren '80 maakte Michael Brecker samen opnames met enkele grote namen uit de wereld van jazz en pop, zoals Frank Sinatra, Bruce Springsteen en Frank Zappa.

In 1986 kwam de eerste solo CD uit van Brecker, gevolgd door vier releases op het Impulse label in de daaropvolgende jaren.

Na een tournee met Paul Simon volgde in 1992 een comeback van de Brecker Brothers.

In 2000 werd de CD 'Time is of the essence' uitgebracht op het Verve label en daarna de CD 'Nearness of you: The ballad book' in samenwerking met onder andere Herbie Hancock en Pat Metheney met op een aantal stukken gastvocalist James Taylor.

Michael Brecker is zaterdag 13 januari 2007 overleden. Brecker leed aan leukemie. Hij is 57 jaar geworden.

Michael Brecker geldt als één van de belangrijkste jazzmusicici van de jaren '80 en '90. De belangrijkste zelfs sinds Wayne Shorter, met wie hij gemeen heeft dat beide op de klarinet begonnen. Brecker trad diverse keren op tijdens het North Sea Jazz Festival in Den Haag, onder meer met Herbie Hancock, Roy Hargrove en ook met zijn eigen band.

Websites: www.michaelbrecker.com, www.northseajazz.nl sites.nps.nl www.muziekweb.nl, www.desingel.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.