muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Micha HamelMicha Hamel geboren Amsterdam 8-7-1970
Nederlands componist en dirigent

Op 16-jarige leeftijd kreeg hij privé-lessen compositie en orkestdirectie van Huub Kerstens. Daarna volgde hij master classes bij Morton Feldman en John Cage.
Van 1988 tot 1994 studeerde hij directie bij Ed Spanjaard en Jac van Steen en compositie bij Diderik Wagenaar en Konrad Boehmer aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ook studeerde hij een jaar filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.
Op uitnodiging van Reinbert de Leeuw volgde hij de compositiecursus in het Tanglewood Music Center (USA) bij Mario Davidovsky en Louis Andriessen.

Veel composities zijn geschreven in opdracht, o.a. voor Slagwerkgroep Den Haag, het Ives Ensemble, Schönberg Ensemble en Het Nieuw Ensemble.
Voorts schreef hij balletmuziek in opdracht van de Engelse dansgroepen VOLTaire (Where are you?) en The Marc Baldwin Dance Company (The three strangers) en toneelmuziek. Wintergezicht voor orkest, geschreven op verzoek van het Nationaal Ballet voor een choreografie van Toer van Schayk, ging in première in juni 1995.
Voor het Kirill Kondrashin Concours 1998 schreef hij het verplichte werk, Vuurdoop. In 2000 was Hamel samen met Guus Janssen de centrale componist op het Festival in de Branding in Den Haag.

Als dirigent is Micha Hamel vooral geïnteresseerd in hedendaagse muziek. Hij dirigeerde vele premières o.a. bij de Slagwerkgroep Den Haag en als gastdirigent bij Het Nieuw Ensemble.
In 1995 debuteerde hij bij het Nederlands Ballet Orkest, in 1996 bij het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest en het Radio Symfonie Orkest.
In 1997 kreeg Hamel de Bernard Haitink Beurs voor een 2-jarig assistentdirigentschap bij Edo de Waart en het Radio Filharmonisch Orkest.

Van 2000 tot de opheffing in 2002 was hij chef-dirigent van het Noordhollands Philharmonisch Orkest, waarna het orkest opging in Holland Symfonia. In 2004 debuteerde Hamel bij het orkest van RAI in Turijn.

In 1994 ontving Hamel voor Fructus de Aanmoedingsprijs van het [Amsterdams Fonds voor de Kunst]. In 1999 kreeg Hamel de Elisabeth Evertsprijs voor veelbelovende jonge musici.

website: www.michahamel.com

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.