muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Metropole-Orkest

Metropole Orkest

Al 60 jaar vormt het Metropole Orkest een begrip in de lichte muziek.

radio-uitzending plaats. Het orkest telt toentertijd 17 musici, bij elkaar gebracht door de oprichter en tientallen jaren de chef-dirigent, Dolf van der Linden. Hij en zijn opvolgers, Rogier van Otterloo en vervolgens Dick Bakker, hebben het Metropole Orkest gemaakt tot wat het nu is: een groep van 52 musici die zijn weerga niet kent, waar ook ter wereld.

Dit Metropole Orkest is deel van de Stichting Muziekcentrum van de Omroep. In opdracht van de publieke omroep in Nederland worden radio- en televisieprogramma's gemaakt in binnen- en buitenland. Het werkterrein van het orkest bestrijkt cabaret, film, musical, jazz en pop. Tot de jaarlijkse hoogtepunten behoren o.m. het North Sea Jazz Festival, het Radio-2 Gala van het Nederlandse Lied, de jazzseries van de NPS, het Holland Festival en de concerten op festivals in binnen- en buitenland. In de studio worden vele cd's en de muziek bij televisieseries en speelfilms opgenomen, waaronder 'Antonia's Line' (Oscar), 'De Tweeling' (Gouden Kalf) en de TV-serie van de NCRV 'De Negen dagen van de Gier' (Gouden Kalf).

1945-1980
Kort na de Tweede Wereldoorlog krijgt Dolf van der Linden het verzoek om een ensemble te vormen dat voor de net weer opgerichte publieke radio-omroep muziekprogramma's van grote kwaliteit kan maken op elk terrein van de lichte muziek. Dolf van der Linden slaagt erin hiervoor musici van formaat, die in talloze orkesten verspreid over heel Europa spelen, terug te halen naar Nederland. Zijn uitgesproken ideeën spreken tot de verbeelding en het orkest is al snel populair. Het publiek hunkert naar al die vormen van lichte muziek waarvan het jarenlang verstoken is geweest.
Dolf van der Linden heeft 35 jaar leiding gegeven aan het orkest en aan de ontwikkeling ervan. Hij ontwikkelt het ensemble tot een orkest met een volledige symfonische strijkerssectie en een complete big band.
De faam van het orkest groeit tot ver over de landgrenzen dankzij de radio- en later ook televisie-uitzendingen in EBU-verband en de internationale optredens. Een breed scala aan solisten werkt met het orkest, variërend van vocalisten uit de wereld van de opera, operette en musical tot sterren uit de Amerikaanse jazz en het levendige Europese jazzcircuit.
Het grootste compliment dat Dolf van der Linden in die jaren, welverdiend, heeft ontvangen is dat het orkest zijn eigen identiteit behoudt in een veelheid aan muzikale stijlen en in aanmerkelijk veranderende met name technische omstandigheden.

1980-1991
Na de pensionering van Dolf van de Linden in 1980 volgt Rogier van Otterloo hem op als artistiek leider en chef-dirigent. Jong, ambitieus en zeer energiek vindt hij met het orkest snel de aansluiting bij de nieuwste ontwikkelingen in de lichte muziek, de rock 'n roll en alles wat daarop volgde. Het Metropole Orkest kreeg de beschikking over een dubbele ritmesectie: één voor de meer traditionele lichte muziek en de jazz en één voor de popmuziek.
Rogier van Otterloo, zoon van de vermaarde dirigent Willem van Otterloo, ontpopte zich tot een internationaal befaamde componist en arrangeur, een muzikale persoonlijkheid van allure. De samenwerking van Rogier van Otterloo en het Metropole Orkest resulteert in belangrijke internationale film- en televisieprogramma's. De rij solisten die in deze jaren met het orkest optreedt vormt een vrijwel volledige internationale "Who is Who" van die tijd.
Aan de uiterst vruchtbare samenwerking tussen het roemrijke orkest en zijn gevierde dirigent komt abrupt een eind.
Rogier van Otterloo overlijdt in 1988, 46 jaar oud.
Pas enige jaren later vindt het orkest een gedroomd opvolger: in 1991 wordt de succesrijke componist/arrangeur Dick Bakker benoemd tot chef-dirigent en artistiek leider.

Vanaf 1991
De komst van Dick Bakker betekent opnieuw een verjongingskuur. Het orkest oogst veel lof wegens grootschalige televisieproducties in binnen- en buitenland. Veel aandacht trekken de programma's in samenwerking met de Griekse televisie en de optredens in het Amsterdamse Paradiso, de rocktempel van Nederland. Popsterren en het orkest verleggen grenzen. Het aantal zaaloptredens neemt toe. Maar in een volledig nieuwe, moderne studio wordt met evenveel talent, ambitie en inzet gewerkt aan de opnamen voor radio, televisie, cd's en film.
Durf om te experimenteren gaat gepaard met liefde voor traditie.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.