muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Metronoom

In zijn oorspronkelijke vorm een pyramidevormig kastje dat d.m.v een gespannen veer en een verschuifbaar gewichtje een bepaald aantal slagen per minuut geeft. Het apparaat kan gebruikt worden als de componist het tempo zeer nauwkeurig wil voorschrijven. De metronoom is uitgevonden door Diederik Nicolaus Winckel (1776 - 1826) in Amsterdam die zijn vinding in 1815 liet goedkeuren door het Koninklijk Nederlands Instituut. Na er iets aan verbeterd te hebben nam Johann Nepomuk Mälzel (1772 - 1838), een uit Regensburg afkomstige instrumentmaker, er in 1816 patent op. Met name Ludwig van Beethoven was erg in het instrument geïnteresseerd en gebruikte als een van de eerste componisten metronoomaanduidingen in zijn muziek, die overigens zeer omstreden zijn. Aangezien de techniek nu eenmaal niet stilstaat is de metronoom tegenwoordig ook in elektronische vorm leverbaar, hetgeen de betrouwbaarheid aanzienlijk vergroot.

mechaniek tot het aangeven van maatslag en snelheid van beweging. Uitgevonden door de Ned. Winkel, verbeterd door de Duitser Mälzel.

mechanisch apparaat om het muziektempo aan te geven. De metronoom is een slinger waarvan het aantal slagen per minuut geregeld kan worden. Het apparaat werd door Johann Nepomuk Mälzel in 1816 ontwikkeld, maar kon pas door de hulp van mechanicus Dietrich Nikolaus Winkel worden vervaardigd. Daarna kregen beiden onenigheid over het auteursrecht, dat uiteindelijk aan Mälzel werd toegekend. Deze vroeg patent aan op de metronoom en gaf een Parijse fabriek opdracht het apparaat te produceren.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.