muziekbus
Dit artikel is 03-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Merlijn Twaalfhoven

Merlijn Twaalfhoven geboren Wapserveen 14 februari 1976
Nederlands componist

Na de vooropleiding altviool bij Gisela Bergman en Marjolein Dispa aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam en de propedeuse studie Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, studeerde Twaalfhoven compositie bij Daan Manneke aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2001 is hij afgestudeerd en volgt nu de tweede fase studie compositie. Hiernaast studeerde hij altviool bij Esther Apituley en volgde klassen etnomusicologie aan de Universiteit van Amsterdam en de cursus 'Hedendaagse muziek door Zuid Indiase technieken' van Raphaël Reina.

In augustus 2004 is Merlijn Twaalfhoven benoemd tot lector Popmuziek aan het conservatorium Zwolle/Arnhem.

Merlijn Twaalfhoven beseft dat hij als componist niet slechts verantwoordelijk is voor de noten op de lessenaars van de musici maar voor het totaal aan beleving van de toeschouwer. Ruimte en klank zijn niet van elkaar te scheiden, en het visuele beïnvloedt altijd het auditieve.
Dit gegeven heeft hem gebracht tot een zoektocht naar eenheid van klank ruimte en een organische plaats van het publiek daarin. Dat hij zich hierbij veelal op buitenmuzikale terreinen begaf, en samenwerkte met beeldend kunstenaars, choreografen en regisseurs is voor hem vanzelfsprekend.
Evenementen speciaal gecomponeerd voor locaties als de ADM scheepswerf in de havens van Amsterdam, Paradiso en de Oude Kerk namen vaak een hele nacht in beslag en betrokken DJ's, koks en zelfs kappers en masseurs bij het geheel.

In veel van zijn werk streeft Merlijn naar een zekere organische ontwikkeling van geluid en muzikale structuren. Zijn kamermuziek examen eerste fase the case of Charles and Rupert had de evolutie tot thema, en ook moderne vormen van dance-muziek hebben zijn interesse omdat daarin de opbouw en het verloop van energie en spanning vaak belangrijker nog is dan een muzikale of intellectuele boodschap.
Waar veel muziek van het begin tot aan het einde voornamelijk informatie wil overbrengen, is Merlijn vooral geïnteresseerd in de lagen die daaronder liggen, en zaken als groei, spanning en energie in een zo puur mogelijke vorm tot uiting brengen. Hij laat zich daarbij deels inspireren door niet-westerse hedendaagse en traditionele muziek en natuurwetenschappelijke theorieën.

De interesse in Japanse muziek en cultuur leidde in 2001 en 2002 tot intensieve studiereizen naar Japan, waar hij workshops en concerten gaf, en lessen volgde in traditionele muziek.

Zijn werk is o.a. gespeeld door het Tokyo Symphony Orchestra, Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Kamer Orkest, het Koninklijk Symphonie Orkest van Vlaanderen, het Nederlands Ballet Orkest, het ASKO ensemble, percussiegroep Kroumata (Stockholm), het Conservatoriumorkest van Amsterdam, het Escher Ensemble, het Amstel Quartet, Slagwerkgroep Den Haag en het Ricciotti Ensemble. Uitvoeringen vonden o.a. plaats tijdens het Holland Festival, de Nederlandse Muziekdagen, Syntory Music Summer Festival (Tokyo), Internationaal Theaterschool Festival, de Gaudeamus Muziek Week en het Wereld Muziek Concours.

Tijdens het International Rostrum of Composers 2003 ontving Merlijn Twaalfhoven een "eervolle vermelding categorie jonge componisten" voor het vioolconcert If you reveal your secrets to the wind, you should not blame the wind for revealing them to the trees.

Twaalfhoven schreef artikelen over Japanse muziek en cultuur o.a. in het muziek tijdschrift Mens en Melodie.

2008 In de compositie Symphony Arabica spelen topmusici uit het Midden-Oosten samen met een groot orkest van zowel professionele klassieke musici als kinderen, studenten en Arabische musici uit Nederland. De concerten in Nederland vinden plaats van 15 t/m 18 mei 2008 in de vier grote steden. Merlijn Twaalfhoven is net terug in Nederland na een bezoek aan het Midden-Oosten waar hij heeft gewerkt aan een aantal samenwerkingsprojecten in Jordanië en Palestina. Samen met een team van Nederlandse muzikanten en muziekdocenten heeft hij de symfonie verder uitgewerkt met Arabische musici en kinderen in Palestijnse vluchtelingenkampen. Ook heeft hij grootschalige concerten gegeven in Amman, Ramallah en Bethlehem. Zie voor meer informatie concert vindt plaats om de verbondenheid tussen Nederland en het Midden-Oosten te versterken en het negatieve beeld van de Arabische cultuur dat in het westen vaak overheerst te doorbreken. De première in Nederland vindt plaats op een voor de Palestijnen historische datum. Zestig jaar geleden werd de staat Israël gesticht wat leidde tot de vlucht en verdrijving van de meerderheid van de Palestijnse bevolking. Dit concert wil op ingetogen en artistieke wijze stilstaan bij deze onbekende geschiedenis en de hedendaagse rijkdom van de Arabische cultuur naar buiten brengen.

De concerten:
15 Mei 20:30 uur: Tropenmuseum, Amsterdam
16 Mei 20:30 uur: Laurenskerk, Rotterdam
17 Mei 20:30 uur: Grote Kerk, Den Haag
18 Mei 16:00 uur: Domkerk, Utrecht

websites: www.twaalfhoven.net, www.groovymusic.nl
Bron: catalogus.donemus.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.