kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

McCoy TynerAlfred McCoy Tyner geboren Philadelphia, Pennsylvania 11 December 1938
Amerikaans jazzpianist

McCoy Tyner is het bekendst geworden om zijn werk voor The John Coltrane Quartet.

McCoy Tyner - Giant Steps

Tyner werd geboren in Philadelphia als oudste van drie kinderen. Hoewel het hele gezin muzikaal was stimuleerde Tyner's moeder hem het meest om zich op muzikaal gebied te ontwikkelen. Hij begon op zijn 13e piano te spelen en na twee jaar had de muziek hem totaal in zijn greep. Zijn eerste echte opdtreden was met Benny Golson en hij werd eerste pianist in Golson en Art Farmers jazztet in 1959.

Na zijn vertrek werd Tyner pianist bij Coltrane's legendarische kwartet. (Coltrane kende Tyner al een tijdje en gebruikte ook één van zijn composities: The Believer) Tyner verscheen voor het eerst op Coltrane's bekende plaat: My Favourite Things voor Atlantic Records. The John Coltrane Quartet, die bestond uit John Coltrane op tenor-saxofoon, Tyner op piano, Jimmy Garrisson op bas en Elvin Jones op drums, tourde bijna non-stop tussen 1961 en 1965 en maakte een aantal klassieke albums, zoals bijvoorbeeld: Live At The Village Vanguard, Instellar Space en het wereldberoemde A Love Supreme.

Tyner heeft zelf ook een aantal albums gemaakt als leader die een grote invloed hebben gehad op andere jazzpianisten. Na het verlaten van Coltrane's Quartet begon hij met een reeks albums voor Blue Note. Daarna stapte hij over op het Milestone-label en maakte vele invloedrijke albums, zoals Sahara (1972), Enlightenment (1973), en Fly With The Wind. In zijn muziek voor Blue Note en Milestone gebruikte hij vaak de muziek van Coltrane, maar liet zich ook beïnvloeden door Afrikaanse en Aziatische muziek. Deze albums worden vaak aangehaald als voorbeelden van essentiële, innovatieve jazz uit de jaren '70 die noch Fusion noch Free Jazz was. McCoy Tyner gebruikte in 1975 ook een klavecimbel, een instrument dat zelden in jazz voorkomt.

Tyner treedt nog steeds op met verschillende trio's. Hij was vroeger een soennitisch moslim. Zijn moslimnaam was Sulaimon Saud. Tegenwoordig heeft Tyner geen specifieke godsdienst. McCoy Tyner is gehuwd en heeft drie zonen. Zijn broer, Jarvis Tyner, bekleedt een hoge positie in de Amerikaanse Communistische Partij. McCoy zegt zelf echter niet betrokken te zijn bij een politieke stroming.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/McCoy_Tyner

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 14.