muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maxime Clement Jacob

Maxime Jacob

alias Dom Clément Jacob geboren Bordeaux 13-1-1906, gestorven de Abdij van En-Calcat, Dourgne 26-2-1977
Frans componist

Maxime Jacob studeerde aan het conservatorium van Parijs, compositie bij Charles Koechlin, André Gédalge en Darius Milhaud. Dankzij Milhaud leerde hij Erik Satie kennen.

In 1923 werd zijn Ouverture uitgevoerd. Hij schreef de theatermuziek voor Voulez-vous dansez avec moi van Marcel Anchard. Jacob componeerde een opéra bouffe Par la Taille d'Alfred Jarry evenals kamermuziek en pianostukjes voor de Belgische pianist Clément Doucet (1894-1950) en muziek op de gedichten van Jean Cocteau, Tristan Derème en René Chalupt.

Samen met Henri Sauguet, Roger Désormière en Cliquit-Pleyel behoorde hij tot de École d'Arcueil, waarvan Satie de leider was.

Maxime Jacob was van Joodse origine en maakte in 1928 de overstap naar het katholicisme. In 1930 trad hij in het klooster van En-Calcat als Dom Clément Jacob en was de organist en componist. Sindsdien schreef hij uitsluitend religieuze muziek.

Werk: oa pianomuziek: Six petits préludes; orkestmuziek: Ouverture (1923); vocale werken: Six poèmes de Jean Cocteau, Deux poésies de Tristan Derème, Douze cantiques de fêtes.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.