muziekbus
Dit artikel is 16-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Max von Schillings

Duits componist en dirigent, geboren 19 april 1868 in Düren, gestorven 24 juli 1933 in Berlijn

Max Schillings kreeg zijn eerste muziekonderricht in viool, piano en theorie van Caspar Joseph Brambach en Otto von Königslow, terwijl hij nog op school zat in Bonn. Tijdens zijn schooltijd voerde Schillings al zijn eerste eigen composities uit. Hij had zelf de leiding over de uitvoeringen. Daarna ging hij aan de universiteit in München eerst rechten studeren en dan filosofie.

Op 1 oktober 1892 trouwde Schillings in Römlinghoven met zjn nicht Caroline Josefa Peill, van wie hij in 1923 weer scheidde. Op 11 juni 1923 trouwde hij met de operazangeres Barbara Kemp in Berlin-Charlottenburg.

In 1892 werd Max Schillings assistent aan het Bayreuth Festival, later werd hij aangenomen als dirigent en muziekleraar in München. Hij kreeg een professoraat van het Koninklijke Beierse Ministerie van Binnenlandse Zaken op 16 februari 1903.

Van 1908 tot 1918 was hij algmeen muziekdirecteur in Stuttgart en was hij tussen 1910 en 1920 ook voorzitter van de 'Allgemeinen Deutschen Musikvereins'.

In oktober 1911 werd Schillings benoemd tot ere-doctor in de filosofie door de filosofie faculteit aan de universiteit van Heidelberg. In 1912 werd hem het Ehrenkreuz toegekend door de Orde van de Württemberg Kroon. Hiermee verkreeg hij de adelstitel en mocht hij zich Max von Schillings noemen.

Van 1918 tot 1925 was Max von Schillings intendant van de Pruisische Staatsoper in Berlijn, als opvolger van zijn goede vriend Richard Strauss. Terwijl hij gelijktijdig de muzikaal leider van de Städtischen Waldoper Ostseebad Zoppot. In de tweede helft van de jaren 1920 maakte von Schillings concertreizen door Europa en in de V.S..

In 1932 was hij voorzitter van de Akademie der Künste als opvolger van Max Liebermann en in datzelfde jaar kreeg hij de Goethe medaille voor Kunst en Wetenschap. Een jaar daarna van 1933 tot aan zijn dood koos men hem tot algemeen intendant van de Städtischen Oper Berlin.

In Düren, werd een straat naar hem vernoemd, de straat tussen de Goethestraße en de Aachener Straße werd tot "Schillingsstraße" hernaamd.

Max von Schillings componeerde o.a. verscheidene opera's, melodrama's, koorwerken, kamermuziekwerken, viool- en piano concerten, symfonische gedichten en podiumwerken, liederen en duetten. Zijn belangrijkste werk is zonder twijfel zijn opera Mona Lisa, voor het eerst uitgevoerd op 26 september 1915 in Stuttgart, dat een van de meest uitgevoerde opera's werd in Duitsland tot aan zijn dood. Hij staat naast Humperdinck en Richard en Strauss als een van de componisten die de muziek van het melodrama opnieuw heeft gebracht in het begin van de 20ste eeuw. Schillings was een beroemd muziekpedagoog, een van zijn bekendere studenten was Wilhelm Furtwängler. Frederick Delius droeg zijn compositie Sea Drift aan hem op.

Max von Schillings was een tegenstander van de Weimar Republiek en een verklaard antisemiet. De verbanning en uitsluiting van belangrijke Joodse en vrijdenkende kunstenaars van de Pruisische Academie voor de kunsten begon in zijn periode als voorzitter. Enkele getroffen kunstenaars waren Käthe Kollwitz, Heinrich Mann, Ricarda Huch, Alfred Döblin, Thomas Mann, Max Liebermann, Alfons Paquet, Franz Werfel en Jakob Wassermann.

Schillings ontsloeg Arnold Schönberg uit de lerarenstaf van de Academie, in strijd met diens contract en in 1933 stuurde hij Franz Schreker, leider van de masterclasses in compositie aan de Academie met vervroegd pensioen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.