muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mavis StaplesAmerikaanse gospel, soul en rhythm and blues zangers, geboren 11 juli 1940 in Chicago, Illinois.

De dertienjarige Mavis Staples zong al op 13-jarige leeftijd de lead op het eerste plaatje van The Staple Singers, de groep rond de uit Mississippi afkomstige Roebucks 'Pops' Staples die zijn gezin in 1935 naar Chicago verhuisde. 'Won't You Sit Down (Sit Down Servant)', de traditionele, aanzwellende eerste opname van de groep met ijzersterke vocalen van de piepjonge Mavis is het begin van een lange loopbaan die The Staple Singers tot de belangrijkste gospelgroep in het land maakten. Het familiebedrijfje schreef in de jaren zestig soulgeschiedenis met 'Respect Yourself' en 'I'll Take You There'. Bij The Staple Singers had ze naast gospel en soul regelmatig freedom songs op het repertoire staan en werkte ze nauw samen met Martin Luther King. De groep groeide uit tot een van de speerpunten van de vrijheidsbeweging.

Begin jaren zeventig piekte Mavis zoals soulzangers voor en na haar zelden zouden doen. Al tijdens haar periode in The Staple Singers bracht Mavis soloplaten uit. Stax had goed in de gaten dat Mavis' talent groot genoeg was om de diva als soloartiest een kans te geven. Op Only for the Lonely uit 1970 klonk ze ingetogener en jazzier, maar nog steeds erg overtuigend. Zeven jaar later zou ze een plaat maken met Curtis Mayfield en in 1989 ging ze met bewonderaar Prince werken. Diens producties Time Waits for No One en The Voice brachten haar onder de aandacht van een jonger publiek. Na een lange stilte is er dan Have a Little Faith. Op deze aan Cleotha Staples opgedragen cd zingt ze onder andere over haar vader. 'The Lord gifted me, with my voice', zegt Mavis in het boekje bij de cd. 'So I thank the Lord for my gift, because that's exactly what it is.'

We'll Never Turn Back (2007), geregisseerd door Ry Cooder, bestaat uit songs die gedurende de jaren vijftig en zestig een belangrijke rol hebben gespeeld in de strijd voor gelijke mensenrechten, waarbij drie nieuwe nummers waar ze zelf aan heeft meegeschreven. Niet alleen heeft Ry Cooder de plaat geproduceerd en twee songs aan de plaat toegevoegd, ook begeleidt hij de inmiddels 66-jarige Mavis Staples op gitaar en mandoline en heeft hij de diensten van zoon Joachim, Jim Keltner en andere muzikale vrienden ingeroepen.

Albums:
Mavis Staples (Volt, 1969)
Only for the Lonely (Stax, 1970)
Piece of the Action (Curtom, 1977)
Mavis Staples (HDH, 1984)
Time Waits for No One (Paisley Park, 1989)
The Voice (Paisley Park, 1993)
Spirituals & Gospel (Verve, 1996)
Have a Little Faith (Alligator, 2004)
We'll Never Turn Back (Anti-, 2007)

Websites: www.kindamuzik.net, www.mavisstaples.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.