kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mauro PawlowskiMauro Pawlowski geboren 24 april 1971 is een zanger/gitarist afkomstig uit het Limburgse dorp Koersel met Poolse en Italiaanse roots.

Mauro Pawlowski

Pawlowski steekt begin jaren '90 de kop op als gast- en studiomuzikant bij de muziekgroepen; Leopold 3, X-Legged Sally, Transformer 2, Kiss My Jazz en Bedtime for Bonzo. In 1994 wint Pawlowski de Humo's Rock Rally met zijn band Evil Superstars, een gezelschap dat Zappaäanse tempowisselingen verwerkte in opzwepende, absurdistische rockmuziek. Samen met de collega's van dEUS, Moondog Jr., K's Choice en Channel Zero had Evil Superstars een sterk aandeel in de heropstanding van de Belgische rockmuziek, midden jaren '90.

Na twee albums en enkele EP's ontbindt Pawlowski de Evil Superstars in september 1998. Hij blijft echter actief in bands als Mitsoobishy Jacson en Kiss My Jazz.

In 2001 treedt Pawlowski opnieuw op de voorgrond, en brengt onder eigen naam 'Mauro' het album Songs from a bad hat uit, dat hij in New York opnam met producer Dave Sardy. Hij schaart een nieuwe groep rond hem : Mauro&The Alternatives. Herman Houbrechts op drums, Anton Janssens op keyboards, Steven Janssens op gitaar en Jan Wygers op basgitaar.

Vanaf dan wordt Pawlowski een veelgevraagd en graag gezien muzikant die zijn medewerking verleent aan talloze zijprojecten en gastoptredens bij bevriende bands. 't Hof Van Commerce, Sue Daniels, Millionaire, Kris De Bruyne, Sukilove, Rudy Trouvé, ...

Pawlowski maakt theatermuziek voor kindertheater FroeFroe, componeert soundtracks (Dialing the Devil), neemt een solo-improvisatiealbum op in raga-stijl (Secret Guitar), improviseert in groepsverband (Monguito, The Parallels, I Hate Camera, Club Moral), speelt free-jazz bij Othin Spake, maakt deel uit van een Beatles-coverband, schrijft Nederlandstalige nummers voor De Kreuners (Meisje Meisje), en Galina, ...

2004 vormt een voorlopig creatief hoogtepunt voor de gitarist, met niet minder dan 5 full-albums in evenveel verschillende bezettingen. In januari 2004 speelt Mauro een éénmalig concert met Pascal Deweze en Karel De Backer als begeleidingsgroep voor Alex Chilton op het indoor-festival De Nachten. De concertregistratie wordt nadien op CD uitgebracht, het eerste officiële live-album van Chilton.

Met Mauro Pawlowski & The Grooms en het vaak als gitzwarte omschreven album Black Europa maakt Pawlowski een uitstapje naar de hard-rock. Wanneer hij een cape aanbindt wordt hij Somnabula, een muzikale vampier die het absurde album Swamps of Simulation uitbrengt. Bij The Love Substitutes kiest Mauro voor de drums en neemt met de groep in anderhalve dag het rauwe rockalbum Meet The Love Substitutes While The House is on Fire op. Met collega's Pascal Deweze en Carol van Dyk vormt hij tot slot Shadowgraphic City, een trio van sterke persoonlijkheden dat samen een titelloos album vol eclectische popmuziek uitbrengt.

Voor zijn veelzijdigheid wordt Mauro in 2004 gehuldigd in de Vlaamse Cultuurprijzen, en ook bij de Zamu Music Awards wordt Pawlowski meermaals verkozen tot beste muzikant. Het Brusselse concerthuis Ancienne Belgique geeft hem Carte Blanche, en laat Pawlowski twee dagen een affiche samenstellen met de muziek en collega's die hem na aan het hart liggen.

Eind 2004 volgt Pawlowski Craig Ward op als tweede gitarist bij dEUS. Hij neemt met de groep het album Pocket Revolution (2005) op, en schrijft in 2006 mee aan nieuwe nummers voor de volgende langspeler. Ook in 2006 verschijnt het tweede The Love Substitutes-album More Songs About Hangovers and Sailors, waarop Mauro opnieuw de drumsticks ter hand neemt.

In 2005 werd hij genomineerd voor de titel van De Grootste Belg, maar eindigde buiten de nominatielijst op nr. 237.

GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Mauro_Pawlowski

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 14.