muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maurice OhanaMaurice Ohana geboren Casablanca 1914, gestorven Parijs 1992
Frans componist en pianist van Spaans- Marokkaanse afkomst

Hoewel Ohana geboren was in Marokko en in Frankrijk leefde vanaf de dertiger jaren, was Ohana Brits Staatsburger tot 1976 aangezien zijn vader in Gibraltar geboren was, een Britse Overzeese kolonie.

Ohana nam de Franse nationaliteit aan en kreeg van Gide de bijnaam 'le Joseph Conrad Français'.

Tiento van Maurice Ohana, door Rafael Andia

Na een eerste muzikale vorming van 1927-1931 in Barcelona, ging Maurice Ohana naar Parijs om architectuur te studeren, maar koos toch voor de muziek. Hier nam hij pianolessen bij Lazare Lévy en contrapunt- en harmonielessen bij Daniel Lesur aan het Schola Cantorum.

Ohana vocht in het Britse leger tijdens de oorlog (Afrika en Egypte). In de tijd tussen 1936 en 1947 werkte hij ook als concertpianist. Vanaf 1944 was hij in Rome, waar hij leerling werd van de componist Alfredo Casella. Hier componeerde hij zijn eerste werken (1944-46).

Bij zijn terugkeer in Parijs in 1946 was hij medeoprichter van de groep 'Zodiaque', die tegen het heersende muzikale dogma vocht.

In 1950 componeerde Ohana een van zijn belangrijkste werken Llanto por Ignacio Sánchez Mejías, beïnvloed door de Falla en de Spaanse "canto jondo" (een soort flamenco lied).

Ohana werkte met Dutilleux en Schaeffer en hij was leraar aan de École Normale de Musique.

Zijn belangstelling voor middeleeuwse en renaissancemuziek was van invloed op zijn vocale werken. Andere invloeden waren Debussy, De Falla en Afrikaanse en Afro-Cubaanse muziek.

Ohana is bekend om zijn omvangrijke gebruik van microtonaliteit, bijvoorbeeld in stukken als Le Tombeau de Debussy en Si le jour paraît..... Verder werd hij beïnvloed door het gebruik van micro-intervallen in de cante jondo.
Hij componeerde op teksten van Lorca, Plainte pour Ignacio Sanchez Mejiaz, het ballet l'Auberge enchantée en een Suite pour un mimodrame voor klein orkest.
Voorts schreef hij orkestmuziek, waaronder het ballet Prométhée (1956) en Silenciaire (Grand Prix du disque); instrumentale muziek, waaronder 24 Préludes pour piano (Prix du Président de la République, 1974). Images de Don Quichotte schreef hij voor de BBC; verder koorwerken waaronder Office des Oracles and Avoaha (1992), drie strijkkwartetten (1963, 1980, 1989) en twee suites voor tiensnarige gitaar: Si le jour paraît... (1963) en Cadran lunaire (1981-2), alsook Tiento (1957) voor zessnarige gitaar.

website: www.mauriceohana.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.