muziekbus
Dit artikel is 21-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maurice Greene

Maurice Greene geboren Londen 1696 - Londen 3-12-1755
Engels organist en componist

Maurice Greene was de jongste van zeven kinderen en begon zijn muziekstudies bij Jeremiah Clarke en Charles King als koorknaap aan de St. Paul's Cathedral. Op zijn veertiende kreeg hij de baard in de keel en ging hij verder studeren onder leiding van Richard Brind (?-1718), de organist van de kathedraal.

In maart 1714 kreeg hij zijn eerste muzikale post als organist aan St. Dunstan-in-the-West, Fleet Street. In 1718 het jaar van Richard Brinds dood, volgde Greene hem op als organist aan de St. Paul's Cathedral. Hij was verantwoordelijk voor de muziek tijdens de diensten in de kathedraal en ook voor het jaarlijkse Sons of the Clergy festival, waarvoor hij veel van orkestrale anthems componeerde. In dezelfde tijd trouwde Greene met Mary Dillingham (1699-1767), een nicht van Jeremiah Clarke. Mary en haar zuster hadden een modisten zaakje om de hoek van St. Paul's Cathedral.

Greene was ook muziekleraar; John Travers, William Boyce en John Stanley waren onder zijn leerlingen. Met Talbot Young
(violist, 1699-1758) was hij mede oprichter van de Castle Society. Hij hielp ook mee de Academy of Ancient Music te stichten. Deze vereniging werd gevormd om werken van componisten uit te voeren van voor het einde van de zestiende eeuw. Ze voerden ook wat hedendaagse muziek uit waaronder veel werk van Greene.

In 1727 na de dood van William Croft werd Greene benoemd tot organist van de Chapel Royal.

Greene was een groot bewonderaar van Händel en in zijn vroege jaren aan de St. Pauls Cathedral nodigde Greene Händel regelmatig uit om te komen spelen in de kathedraal. Greene raakte goed bevriend met de beroemde componist Giovanni Bononcini.

In 1730 werd hij In 1730 werd hij benoemd tot hoogleraar muziek aan de universiteit van Cambridge. Na de dood van John Eccles in januari 1735 werd Greene verkozen tot 'Master of the King's Musick', de hoogste muzikale positie van Engeland. Greene was nog geen veertig jaar oud en hield alle belangrijke muziek posten in het land: organist aan de St. Paul's Cathedral, organist en componist aan de Chapel Royal, professor in de muziek aan de universiteit van Cambridge en 'Master of the King's Musick'.

In 1738 publiceerde Greene zijn Chaplet, een collectie van 12 Engelse liederen. In 1743 publiceerde hij zijn beste werk , zijn 40 anthems.

In 1752 erfde Greene het voorouderlijk landgoed van Bois Hallin Essex, wat hem voor het eerst tot een vermogend man maakte met een inkomen van £700 per jaar. Aangenomen word dat hij een deel van dit geld besteedde aan een project dat hem zeer na aan het hart lag; het verzamelen van kerkmuziek, oude en moderne, en een kopie te maken voor iedere kathedraal in Engeland. Hij kreeg het werk niet af voor zijn dood en hij liet zijn gehele muziek bibliotheek na aan William Boyce (vriend en oud-leerling) die het werk afmaakte en 3 boekwerken publiceerde tussen 1760 en 1778 onder de titel The Cathedral Music. De componisten hierin verzameld zijn onder meer Tallis, Byrd, Morley, Purcell, Gibbons en Blow.

Maurice Greene stierf op 1 december 1755 en werd begraven in de kerk St. Olave's, Jewry en meer dan 100 jaar later herbegraven op 18 mei 1888 in St. Paul's Cathedral, naast William Boyce.

Werk: oratoria, opera's, liederen, cantates, catches en klavecimbelmuziek. Hij is vooral van belang door zijn anthems, die tot de beste van zijn tijd gerekend mogen worden.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.