muziekbus
Dit artikel is 19-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Matthias PintscherDuits componist, geboren Marl 29 januari 1971

Na de eerste muzikale opleiding in piano- en vioolspel evenals in slagwerk en dirigeren studeert Matthias Pintscher in 1988 bij Giselher Klebe in Detmold. Verder studeert hij in Londen.

In 1990 ontmoet hij Hans Werner Henze, welke hem veel steun geeft.

Hij krijgt reeds met twintig jaar voor een orkestcompositie de 'Förderpreis des Süddeutschen Rundfunks' Stuttgart en wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de "Cantiere Internazionale d'Arte" in Montepulciano (1991-92).

Van 1992 tot 1994 studeert Pintscher aan de Robert-Schumann Hochschule in Düsseldorf. Hij ontvangt eveneens een Parijs-stipendium van de Studienstiftung des deutschen Volkes.
Voorts krijgt de reeds meermalen bekroonde componist in 1993 een beurs van de 'Körber-Stiftung' Hamburg voor een operacompositie en krijgt hij tevens van de Dresdner Semperoper een opdracht om een opera te schrijven.

Pintscher wint talrijke prijzen, waaronder de Prix de la SACEM in 1994 (Parijs), de Kompositionspreis der Salzburger Osterfestspiele in 2000 and the Hindemith Prize 2000.

Matthias Pintscher was "composer in residence" van 1999/2000 aan het Nationaltheater Mannheim en van 2000-2002 bij het Cleveland Orchestra, van 2002/2003 aan het Konzerthaus in Dortmund, in 2006 bij het Lucerne Festival, van 2006/2007 bij het RSO Saarbrücken en van 2007/2008 "composer in residence" aan de Kölner Philharmonie.

Vanaf 2007 krijgt Pintscher een professoraat aan de Hochschule für Musik und Theater München. Hij wordt eveneens artistiek leider binnen het kader van het Festival 'Heidelberger Frühling'.

Pintscher's werken worden uitgevoerd door orkesten als het Cleveland Orchestra, Philadelphia Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, Orchestre de Paris en het Philharmonia Orchestra en door dirigenten als Christoph von Dohnányi, Simon Rattle, Kent Nagano en Claudio Abbado.

Zijn opera Thomas Chatterton beleefde zijn première in de Saksische Staatsoper (Semperoper) in Dresden. Pintscher's vioolconcert en sourdine werd voor het eerst uitgevoerd door het Berliner Philharmoniker onder directie van Peter Eötvös en de solist Frank Peter Zimmermann en werd verder uitgevoerd in Parijs, Londen, Dublin, Tokyo, Cleveland, Stuttgart, Frankfurt, Hamburg, Antwerpen etc.

Als dirigent werkt Pintscher met gerenommeerde orkesten en ensembles wereldwijd, zoals met het Ensemble Modern (Frankfurt), het Ensemble Intercontemporain (Parijs), Klangforum Wien, Avanti! (Helsinki), het Eensemble Contrechamps (Genève), het Remix Ensemble (Porto) en het Scharoun-Ensemble van de Berliner Philharmoniker, verder met het Cleveland Orchestra, het BBC Symphony Orchestra, de Staatskapelle Berlin, DSO Berlin, RSO Berlin, NDR Hamburg, SWR Stuttgart, MDR Leipzig, het Museumsorchester Frankfurt, RSO Wien, Luzerner Sinfonieorchester, het Danish Radio Symphony Orchestra, het Orchestre National de Strasbourg, de Hamburger Philhamoniker, het Orchestre National de Belgique en het Orchestre Philharmonique de France.

Matthias Pintscher woont in Frankfurt en Parijs.

website: www.matthiaspintscher.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.