kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Matthew LockeMatthew Locke (ook: Lock) geboren Exeter ca. 1630, gestorven Londen ?-8-1677
Engels componist en organist

Matthew Locke zong aan de Kathedraal van Exeter onder Edward Gibbons. Hij reisde in 1640 naar de Nederlanden, misschien met verbannen koningsgezinden.

Locke keerde in 1651 terug naar Engeland, waar hij waarschijnlijk in de buurt van Hereford woonde. Hij werkte samen met Christopher Gibbons aan Cupid and Death (1653; herzien 1659), leverde de muziek voor verscheidene drama's van Davenant, en werd geassocieerd met figuren als Playford, Henry Lawes, en Christopher Simpson.

Locke werd in 1660 bij de Restoration (herstel van koningschap) royal composer-in-ordinary (hofcomponist) en componist voor blaas en vioolmuziek. Hij componeerde de muziek voor de kroning van Charles II in 1666 en werd benoemd tot organist voor de koningin in 1662.

Locke was een moeilijke en haatdragende persoonlijkheid, waardoor hij in zijn latere jaren verwikkeld raakte in vele disputen. Onder zijn intimi was Henry Purcell, die hem opvolgde als composer-in-ordinary en wie hij wezenlijk beïnvloedde.

Hij componeerde masques, anthems (1666), twee- tot vierstemmige consorts (1665), virginaal muziek, liederen, kamermuziek en kerkmuziek. Locke schreef verder een verhandeling over het generale-bas-spel en vele kleine polemische geschriften.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 19.