muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mathilde WesendonckMathilde geportretteerd door K.F. Sohn, 1850

Eigenlijk Agnes Wesendonck, geboren Luckemeyer geboren Eberfeld 23-12-1828, gestorven Traunblick in Salzkammergut 31-8-1902, vriendin van Richard Wagner.

Richard Wagner ontmoette de met groothandelaar Otto Wesendonck getrouwde Mathilde voor het eerst in 1852. Nadat Wagner in 1857 zijn intrek had genomen in een huis naast dat van de Wesendoncks (en dat de Wesendoncks hem ter beschikking stelden voor 800 franc per jaar) werd de omgang tussen de componist en Mathilde Wesendock intensiever en na een tijd werd Wagner smoorverliefd op zijn buurvrouw. Hij schonk haar tal van schetsen en originelen van zijn composities, die hij aan haar had opgedragen.

Kirsten Flagstad zingt Wagners "Traume"


Wesendoncklieder
Daarnaast schreef hij voor Mathilde verscheidene kleinere composities en zette 5 door Mathilde geschreven teksten op muziek, de zogenaamde "Wesendonck-liederen". Deze behoorden tot de weinige werken van Wagner, waarin hij gebruik maakte van door derden geschreven teksten. De 'Fünf Gedichte für eine Frauenstimme und Klavierbegleitung', die bekend zijn geworden onder de naam Wesendoncklieder, componeerde Richard Wagner in de jaren 1857-1858 parallel aan de opera Tristan und Isolde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat enkele liederen nauw verbonden zijn met deze opera; twee ervan bestempelde Wagner uitdrukkelijk als 'Studie zu Tristan und Isolde'. Mathildes echtgenoot was in die jaren Wagners voornaamste geldschieter. Deze raakte hij kwijt toen zijn verhouding met Mathilde aan het licht kwam, waardoor tevens zijn vrouw gescheiden van hem ging leven.

Wagner hield ook een dagboek bij dat uitsluitend aan Mathilde was gewijd en waarin hij een bijzonder idealistisch beeld van haar schetste. Op 5 juni 1853 schreef Wagner aan Elza Willie: "Daarom zeg ik het u: Ze is en blijft mijn eerste en enige liefde! Daar ben ik steeds meer van overtuigd!" Wagner schreef dit toen hij zijn intensieve omgang met Mathilde al vijf jaar had afgebroken en er enkel nog een vriendschappelijke band tussen de twee bestond.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.