muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mary FinstererMary Finsterer geb. Canberra 1962
Australische componiste

Mary Finsterer studeerde jazz improvisatie en muziek onderwijs aan de NSW State Conservatorium of Music, voordat zij in 1984 haar studies vervolgde aan de universiteit van Melbourne. In 1987 behaalde zij de Bachelor of Music (Honours) in compositie en de Ormond Exhibition Award. Vervolgens ging zij verder studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, het conservatorium van Amsterdam en in 1995 voltooide zij haar Master of Music bij Brenton Broadstock aan de universiteit van Melbourne, waar ze nu bezig is aan een PhD in compositie.

Onder haar compositieleraren waren Gillian Whitehead, Martin Wesley-Smith, Peter Tahourdin, Barry Conyngham, Brenton Broadstock, Ric Formosa en Louis Andriessen.

In het laatste jaar voor het behalen van haar eerste graad, werd ze benoemd tot student-composer-in-residence (student-componist-van het huis) van het National Music Camp, waarvoor ze het kamerorkestwerk Piece for 29 componeerde.

In 1990 richtte Finsterer het Cabaret gezelschap Top Billings op in samenwerking met de schrijver en performer Terry Dansic. Ze componeerde en voerde de muziek uit voor shows van dit gezelschap in Melbourne.

Tussen 1992 en 1994 was Finsterer huiscomponist van het Sydney Symphony Orchestra. Gedurende deze tijd kreeg ze een Australia Council Fellowship (beurs), waardoor ze naar Amsterdam kon reizen om haar compositiestudies bij Louis Andriessen voort te zetten.

Ze heeft vele prijzen gewonnen met haar werk w.o. Le Nem's Forum 91, Paris Rostrum 1992 en ze vertegenwoordigde Australië bij vier ISCM World Music Day Festivals (Zürich 1991, Essen 1995, Manchester 1998, en Boekarest 1999) en won de prestigieuze prijs om voor het Ensemble Intercontemporain en IRCAM te componeren in 2001. Verder won zij de Dorian Le Gallienne prijs, de Albert H. Maggs prijs, de Ian Potter Foundation prijs en het Alfred S. White legaat.

Haar werk is overal in Europa, Canada, de USA en Astralië uitgevoerd door belangrijke ensembles als de Melbourne Symphony, Sydney Symphony, Queensland Symphony, Tasmanian Symphony en West Australische Symfonie orkesten; het Australian Chamber Orchestra, Het Trio, Ensemble Modern, Le Nouvel Ensemble Moderne, Pittsburgh New Music Ensemble, Asko Ensemble en het Arditti String Quartet.

Finsterer heeft op verschillende universiteiten les gegeven w.o. de universiteit van Montreal (Canada), Dusquene University (in Pittsburgh USA), de universiteit van Wllongong, van Melbourne en het Victorian College of the Arts (Australia).
Haar werk wordt uitgegeven door Llumin.

Haar muziek werd ooit treffend omschreven als een opwindende kruising tussen Andriessen en Xenakis.

Constans
Constans is het vioolconcert dat de jonge Australische componiste Mary Finsterer voor violist Irvine Arditti schreef.
Door zijn veeleisende instrumentale bezetting wordt het dynamische Constans nauwelijks uitgevoerd.

Ruisselant
Verrassend en on-Andriessenachtig werk. De titel van het stuk ('vloeiend') moet vooral als metafoor voor de grote vorm opgevat worden, want de directe oppervlakte is kaleidoscopisch, fel en weerbarstig, op het agressieve af, zodat de muziek meer weg heeft van een stroomversnelling. Maar Finsterer heeft deze turbulente materie volledig in haar greep.
Frits van der Waa, Volkskrant 1995

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.