muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marvin Hamlisch

Marvin Hamlisch geboren New York 2-6-1944
Amerikaanse pianist, dirigent en musicalcomponist

Als componist heeft Hamlisch alle belangrijke onderscheidingen gewonnen: drie Oscars, vier Grammys, één Tony en drie Golden Globe Awards. Zijn show A Chorus Line kreeg de Pullitzer Prize.

Hamlisch was de zoon van Weens Joodse ouders. Hij kwam uit een muzikale familie. Zijn vader was accordeonist en bandleider.

Al op zijn vijfde begon Marvin Hamlisch muziek die hij op de radio hoorde na te spelen op de piano en een paar maanden voor zijn zevende verjaardag (1951) werd hij aangenomen op de Juilliard School of Music, de jongste leerling ooit. In plaats van een carrière als concert pianist na te streven, concentreerde hij zich op componeren, in het bijzonder voor film en theater.

Hamlisch zette zijn studie voort door avondcursussen te volgen aan Queens College en overdag te werken als repetitie pianist voor Broadway shows. Hij begon liedjes te componeren voor theaterproducties.

In 1968 ontmoette hij de film producer Sam Spiegel, voor wie hij zijn eerste film partituur schreef voor de film The Swimmer in 1968.

Daarvoor had hij enkele liedjes geschreven voor low-budget films als Ski Party (1965), maar schreef hiervoor niet de partituur.

In 1974 maakte hij filmhistorie toen zijn werk werd gehonoreerd met 3 Oscars in één avond, één voor het beste lied The Way We Were (met mede-schrijvers Alan Bergman en Marilyn Bergman), één voor de beste filmmuziek in de film The Way We Were (1973) en één voor de bewerking van Scott Joplin's ragtime muziek voor The Sting (1973).

Behalve het componeren van filmmuziek, begaf hij zich ook in de film produktie oa als co-producer van The Entertainer (1976) voor televisie.
In 1976 won hij een Tony Award voor zijn partituur voor de Broadway show A Chorus Line, die in 1985 ook als film zeer succesvol werd.

Onder de Broadway shows die Hamlisch heeft gcomponeerd vallen oa They're Playing Our Song, The Goodbye Girl, Sweet Smell of Success en Imaginary Friends.
Hij componeerde meer dan 40 filmmmuziek partituren, waaronder originele composities en/of muziekbewerkingen voor oa Sophie's Choice , Ordinary People, Three Men and a Baby, Ice Castles, Take the Money and Run, Bananas en Save the Tiger.

Marvin Hamlisch is de 'Principal Pops Conductor' van het Pittsburgh Symphony Orchestra zowel als van het National Symphony Orchestra in Washington. Dit is voor het eerst dat iemand een dergelijke positie bij deze orkesten bekleed.

Hij was muziek directeur en arrangeur van Barbra Streisand's concert toer in 1994 door de VS en Engeland, zowel als van de televisie special Barbra Streisand: The Concert (waarvoor hij twee van zijn Emmy Awards ontving). Hij had dezelfde functie tijdens haar Millenium concerten.

Hamlisch en zijn vrouw, Terre, wonen in New York City.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.