muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Martin Sieghart

Martin Sieghart geboren Wenen
Oostenrijks cellist en dirigent

Martin Sieghart studeerde in Wenen eerst piano en orgel, voordat hij violoncello studeerde, dat zijn belangrijkste instrument zou worden. In 1975 werd hij solocellist bij het Wiener Symphoniker.

Sieghart ontdekte al gauw zijn bezieling voor dirigeren en stichtte zijn eigen Koor en Kamerorkest en voerde met dit ensemble vooral de grote oratoria van Bach in Wenen uit. Na succesvolle optredens in München, Rome en Salzburg, beëindigde hij zijn carrière als orkestmusicus en ging full-time als freelance dirigent werken.

Na een kort engagement bij het Noord Nederlands Orkest volgde Sieghart in 1990 Karl Muenchinger op als chefdirigent van het Stuttgarter Kammerorchester, het oudste Duitse kamerorkest. Hij leidde dit orkest tot 1995 en voerde het nog een maal tot internationale hoogte.

In 1992 kreeg hij de leiding over de Linzer Oper en werd hij chefdirigent van het Bruckner Orchester van Linz. In de zomer van 2000, na 8 jaar bij dit orkest keerde Sieghart terug naar Wenen. Hij dirigeerde o.a. het WDR-Symphonieorchester Köln, het Radio-Symphonieorchester Berlin, zowel als het Symfonieorkest van het NDR en het SDR. Hij was gastdirigent bij het London Philharmonia Orchestra, bij RAI-Roma, bij het Residentieorkest DenHaag, het Japan Philharmonic en het Tokyo-Symphony. Aan de opera van Leipzig leidde Sieghart een Nieuwe produktie van der Fledermaus. Met de Wiener Symphoniker leidde hij onder meer de première van der X. Symphonie van Gustav Mahler in de versie van G. Mazzuca en N. Samale. In de herfst van 2000 werd Sieghart professor directie aan de Muziekuniversiteit in Graz. Sinds de herfst van 2003 is hij chefdirigent van het Gelders Orkest. Van 2002 tot 2006 was hij Intendant en artistiek leider van het door hem gestichtte Operafestival "Mozart in Reinsberg".

In het begin van het seizoen 2005-2006 nam Sieghart de srtistieke leiding op zich van het Kamerorkest Spirit of Europe.

In mei 2007 werd bekend gemaakt dat Martin Sieghart in het najaar van 2008 stopt als chef-dirigent van Het Gelders Orkest, een half jaar eerder dan gepland, wegens een conflict met de directie over het buitenlandbeleid van het Gelders Orkest.

Sieghart heeft een internationale reputatie als vertolker van Bruckner en Mahler en wordt gezien als specialist van de laat-romantiek.

website: www.martin-sieghart.at

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.