muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marius MonnikendamMarius Monnikendam geboren Haarlem 28 mei 1896, gestorven Heerlen 22 mei 1977
Nederlands componist

Marius Monnikendam studeerde aan het Amsterdams Conservatorium. In 1925 ontving hij een Staatsstipendium voor een muziekstudie in het buitenland en ging naar Parijs waar hij studeerde bij Vincent d'Indy en Louis Aubert.

Na zijn studie gaf Marius Monnikendam enkele jaren tot 1932 les in compositie en theorie aan het Conservatorium te Rotterdam en het Muzieklyceum te Amsterdam, totdat hij werd benoemd tot muziekredacteur bij De Maasbode. Na fusie van De Maasbode met De Tijd (1960) werd hij aan de nieuwe dagbladcombinatie vast verbonden.

In de loop der jaren trad Monnikendam steeds meer als componist op de voorgrond en verscheen zijn muziek onder meer op de internationale congressen voor kerkmuziek meermalen op het programma. Een van de eerste composities waarmee Monnikendam de aandacht op zich vestigde was de 'Symfonische beweging voor orkest', Arbeid (1931); in hetzelfde jaar genoot zijn Missa nova een opzienbarende eerste uitvoering tijdens het Internationaal Kerkmuziekfeest te Frankfort a. d. M.
Van regeringszijde verwierf de componist verscheidene opdrachten.

Composities
pianomuziek: Inventions à deux fois; orgelwerken: Toccata, Choral, Thema con variationi; orkestmuziek: orgelconcert (1938), Mouvement symphonique (1950), concert voor trompet en hoorn (1952), Variations symphoniques (1954), concert voor koperblazers en orgel (1956); koorwerken: Boetpsalmen (1938), Missa parvulorum (1944), Te Deum (1945), Ballade des Pendus (1949), Sinfonia Sacra (1947-52), Litaniae Lauretaniae (1951), Van Riebeeck taferelen (1952), Missa Festiva (1955), Noé (1955), Magnificat (1956), Klaagzangen van Jeremia (1956).

Onderscheidingen
Marius Monnikendam ontving de volgende onderscheidingen:
- Officier d'Académie (Palmes Académies),
- Zilveren en gouden medailles van 'Arts, Sciences et Lettres', Parijs,
- Erelid van de Koninklijke Zangvereniging 'Venlona' en 'Pancratius',
- Ridder in de Orde van St. Gregorius de Grote,
- Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Publicaties
- Biografie van Stravinsky (3e druk, Gottmer, Haarlem),
- Biografie van César Franck (2e druk, Gottmer, Haarlem),
- 50 Meesterwerken der Muziek I, II, III (Dieben, Den Haag),
- 110 Brieven van componisten (uitverkocht en niet meer herdrukt),
- Nederlandse componisten van heden en verleden (Strengholt, Amsterdam).

Compact discs
Op cd verschenen Toccata I (Erasmus 234 en LBCD 87), Tema con variazione per la Notte di Natale, de Sonata da chiesa en Toccata II (LBCD 88).

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.