muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mario Labroca

Mario Labroca geboren Rome, 22-11-1896, gestorven Rome 1-7-1973
Italiaans componist en criticus

Mario Labroca was leerling van Respighi en G.F. Malipiero, en voltooide zijn studie aan het conservatorium van Parma in 1921, maar wat betreft zijn werk voor de moderne muziek stond hij dichter bij Casella. Hij was werkzaam als criticus in Rome.

Hij participeerde actief in de aangelegenheden van de Corporazione delle Nuove Musiche en de Italiaanse sectie van de ISCM. Laboca toonde dezelfde toewijding als directeur van de muziek afdeling van de Direzione Generale dello Spettacolo verbonden aan het ministerie van cultuur, zowel als later in zijn post als intendant van het Teatro Comunale, Florence (Maggio Musicale Fiorentino) van 1936-44.

Van 1947-49 was Laboca artistiek directeur van het Teatro alla Scala in Milaan en was van 1949-58 leider van de muziekafdeling van de Radio Italiana (Italiaanse radio).

Vanaf 1959 was Laboca actief in Venetië, onder meer met de organisatie van de Venetië Festivals. In de zestiger jaren gaf hij ook les in muziekgeschiedenis aan de Università Italiana per Stranieri in Perugia.

Werk: La principessa di Perepepé (kinderopera, B. Bartolazzi, Rome, 1927); Le 3 figliole di Babbo Pallino (kinderopera, M. Pompei, Rome, 1928); Lamento dei mariti e delle mogli (canti carnascialeschi, L. Alamanni, A.F. Grazzini, voor 6 solisten, klein orkest, Rome, 1929); 2 balletten, (niet uitgevoerd); incidental music; filmmuziek ;orkestmuziek: Sinfonietta (voor klein orkest 1927); Sonata (1927-33); kamermuziek: o.a twee kwartetten; pianowerken; vocale muziek: Stabat Mater (voor sopraansolo, koor en orkest, 1937); drie Passiecantates naar Johannes, (voor bassolo, koor en orkest, 1950); 8 madrigali di Tomaso Campanella, (1958).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.