muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marinus de Jong

Marinus de Jong geboren Oosterhout 14-1-1891, gestorven Ekeren 1984
Belgisch componist en pianist van Nederlandse afkomst

De Jong studeerde o.a. aan het Koninklijk conservatorium van Antwerpen, waar hij piano studeerde bij Emile Bosquet en fuga bij Lodewijk Mortelmans.

Hij was leraar aan het Lemmensinstituut te Mechelen en tot 1965 docent aan het Antwerpse conservatorium in piano, contrapunt en fuga.

Als pianist maakte Marinus de Jong verscheidene succesvolle kunstreizen. Hij maakte in 1920 een kunstreis door de Verenigde Staten van Amerika en gaf er recitals in New York en andere grote centra.

Niettegenstaande de vele concerten en zijn drukke pedagogische activiteit was Marinus de Jong een uiterst vruchtbaar componist, die zowat alle genres beoefende.

De Jongs stijl werd beïnvloed door oude kerkmodi en jazz en, later door het oude Nederlandse volkslied. Na een periode van rust in een benedictijnerabdij zou het gregoriaans een blijvende invloed op zijn werk houden.

De Jong componeerde oratoria: Hiawatha's Lied en Imitatio Christie; vele werken voor piano: Vlaamse Rhapsodie, drie pianoconcerten en andere concerten; symfonische gedichten; missen en andere religieuze muziek; liederen; kamermuziek; podiumwerken: De Lelijke meisjes van Bagdad voor solisten, koren, ballet en orkest (1964). Geschriften: Klassieke Harmonieleer en Klassiek en modern vocaal en instrumentaal contrapunt.

Eén van zijn belangrijkste werken is het oratorium Hiawatha's Lied op.37 (1933-1947) naar het Indiaanse epos van de Amerikaanse dichter H.W. Longfellow in de Vlaamse herdichting van Guido Gezelle.
Enkele fragmenten uit dit oratorium werden door de componist voor klavier bewerkt.
In het scherzo gedeelte van Scherzo-Idylle uit Hiawatha's Lied (1956) klinken de muzikale motieven die Hiawatha's jeugd symboliseren. De Idylle evoceert in een weemoedige pastorale Hiawatha's onmoeting met zijn bruid Minnehaha.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.