muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marilyn MansonMarilyn Manson is een Amerikaanse metalband, gestationeerd in Los Angeles Californië, die "shock rock" maakt.

metal, industrial music met de nadruk op electronische muziek instrumenten en glamrock.
De band Marilyn Manson is moeilijk te categoriseren aangezien elk album een uitgesproken en individueel image en geluid heeft.
De band werd geformeerd in 1989 in Fort Lauderdale, Florida als Marilyn Manson & the Spooky Kids en met hun unieke theatrale optredens verzamelden ze een lokale cult van volgelingen, die inmiddels is uitgegroeid tot een werelwijde basis van fans.

De band wordt beschouwd als één van de bekendste en meest controversiële in de moderne muziek van deze tijd; dit komt vooral door de leadzanger Marilyn Manson, geboren Brian Hugh Warner, en zijn frequente botsingen met religieuze en politieke figuren.
De naam van elk bandlid was oorspronkelijk gecreëerd door de combinatie van de voornaam van een vrouwelijk idool uit de popcultuur en de achternaam van een massa moordenaar of een 'serial' moordenaar. De naam Marilyn Manson van de leadzanger van de band is een samenstelling van de naam Marilyn Monroe en Charles Manson, twee iconen uit de jaren vijftig.
De leden van de band dragen zonderlinge make-up en kostuums en vertonen schokkend gedrag, zowel op het podium als daarbuiten. Hun teksten krijgen veel kritiek voor hun anti-religieuze sentiment en hun verwijzingen naar sex, drugs en geweld. Marilyn Manson's muziek en optredens zijn vaak aanstootgevend en obsceen genoemd en hebben meer dan eens geleid tot protesten en petities die ertoe leidden dat de groep niet mocht optreden.

Toen deze controverse begon te tanen, gebeurde dit ook met de band's populariteit. Ondanks dat, hebben hun toegewijde fans ervoor gezorgd dat ze zich consistent hoog profileren: drie van de band's albums hebben platina gehaald en drie goud, en drie van de releases zijn in de top tien beland, waarvan twee nummer 1 albums. In juni 2003, zei Jon Wiederhorn van MTV.com over Marilyn Manson, "the only true artist today".

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.