muziekbus
Dit artikel is 11-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marijn Simons

Marijn Simons, Nederlands violist en componist, geboren Geleen 25 december 1982.

biografie
Marijn Simons begon op vierjarige leeftijd met vioolspelen én componeren. Vanaf zijn achtste jaar kreeg hij vioolles van Davina van Wely aan het Sweelinck Conservatorium en sinds 1997 studeert hij bij Saschko Gawriloff in Keulen. Daarnaast heeft hij compositieles van Daan Manneke aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

Op zeer jeugdige leeftijd maakte Marijn reeds vele radio- en televisieopnamen. Zijn eerste volledige recital gaf hij op 10-jarige leeftijd, een jaar later debuteerde hij als solist met Mendelssohns Vioolconcert. Hij trad op met een groot aantal Nederlandse orkesten w.o. het Residentie Orkest dat ook de wereldpremière van Noises in the night verzorgde. Zijn vele concerten in het buitenland waren zeer succesvol; de critici schreven unaniem over een ware sensatie. Hij was 'composer in residence' tijdens het Delfts Chamber Music Festival 2004.

Marijn Simons componeerde zijn eerste strijkkwartet op 10-jarige leeftijd. Hij had al honderden stukken geschreven toen hij voor de eerste keer een eigen werk speelde tijdens een concert in 1994: Capriccio voor viool en piano, opus 1 no. 2. Zijn televisieproductie Cuddly Animals met alleen eigen composities w.o. het gelijknamige vioolconcert, werd wereldwijd uitgezonden. In 1999 componeerde Marijn zijn eerste pianoconcert Concerto d'un bon esprit, op. 16 in opdracht van Jean-Bernard Pommier. Concerto comique, een tromboneconcert was een opdracht van de Franse trombonist Jacques Mauger. Het tweede vioolconcert Secret Notes op. 19, een opdracht van Esa-Pekka Salonen, werd op 15 april 2002 door Marijn zelf in Los Angeles uitgevoerd. Van het Residentie Orkest ontving hij een opdracht voor een slagwerkconcert (Concerto fabuleux). Verder kreeg hij opdrachten van het Mexicaanse slagwerkkwartet Tambuco (The fifth sun), van Quarteto Latinoamericano (Smoking mirror, strijkkwartet no. 3) en het Engelse vocale ensemble Henry's Eight (The City of the Soul).

In 2000 werd Marijn Simons de Philip Morris Kunstprijs voor muziek toegekend. Op 23 oktober 2005 ontving hij de Wim Barry Perspektief Prijs en in december de Limburgse Cultuurprijs (Jonge Makers).

Concerto for an Odd Couple heet het nieuwe stuk van Marijn Simons dat hij speciaal schreef voor de spraakmakende Schotse slagwerkster Evelyn Glennie. Met dat 'vreemde stel' uit de titel bedoelt hij de solo-instrumenten: viool en marimba: "Bij mijn weten is er voor die merkwaardige combinatie nog nooit een dubbelconcert geschreven."

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.