muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marie-Joseph Canteloube de Malaret

Marie- Joseph Canteloube de MalaretJoseph Canteloube geboren Annonay (Ardèche) 21 oktober 1879, gestorven Grigny in Ensonne 4 november 1957
Frans componist, pianist en musicoloog

nammsvarianten: Joseph Canteloube, Canteloube de Malaret

Joseph Canteloube is het bekendst om zijn collectie georkestreerde volksliederen uit de regio Auvergne, Chants d'Auvergne.

Canteloube studeerde piano bij Amélie Daetzer, een vriendin van Chopin, toen hij viereneenhalf jaar was. Hij besloot in 1901 naar de Schola Cantorum te gaan, waar hij studeerde bij Vincent d'Indy (compositie) en Charles Bordes, en raakte bevriend met Déodat de Séverac, Isaac Albéniz en Albert Roussel. Onder hun invloed bewerkte Canteloube talrijke volksliederen, somst met orkestbegeleiding (Chants d'Auvergne).

In 1907 kwam Canteloube met een Suite pour piano et violon, in vier delen die aan de Société Nationale gespeeld werd onder de titel Dans la montagne. In 1908 schreef hij Colloque sentimental voor zang en strijkkwartet. Zijn andere werken omvatten onder meer , Préludes du Mas (oor orkest, 1922), l'Arada, six mélodies (1923) en de opera's Le Mas (op eigen tekst, 1929) en Vercingétorix (1930-32).

In 1925 stichtte Canteloube de Malaret La Bourrée, een organisatie wiens doel het was om Auvergne te promoten.

In 1941, tijdens de nazi-bezetting van Parijs sloot Canteloube zich aan bij de Vichy regering en hij schreef artikelen in de nationalistische krant l'Action Français.

Behalve het verzamelen en bewerken van traditionele volksliederen, schreef Canteloube uitgebreid over muziek. Onder zijn werken zijn biografieën van zijn vroegere leraar Vincent d'Indy (1949) en van zijn vriend Déodat de Séverac (1950). Verder schreef hij Les Chansons des provinces françaises (Paris Didier, 1947) en de Chansonnier français à voix égales a cappella (Heugel).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.