muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marie Jaell

Marie Jaëll

Marie Trautmann-Jaëll (geboren Trautmann) geboren Steinseltz 1846, gestorven Parijs 1925
Frans pianiste, componiste en pedagoge

Marie Trautmann-Jaëll begon met pianolessen op haar zesde jaar en op haar negende jaar concerteerde ze door heel Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

Op haar zestiende, na verscheidene jaren van studie bij de pianist en leraar, Heinrich Herz, won ze de eerste prijs aan het conservatorium van Parijs.

Op haar concerreizen ontmoette Marie Trautmann de pianist Alfred Jaëll, die bevriend was met mensen als Chopin, Brahms, Nikolaï Rubinstein en Liszt. Op 9 augustus 1866 trouwden zij en vestigden zich in Parijs.

Samen maakten zij concertreizen door Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië, Ierland, Nederland, België, Hongarije en Rusland. Ze gaven solo optredens, duo optredens, uitvoeringen van hun eigen composities zowel als uitvoeringen van werken van andere eigentijdse componisten.

Eind 1870 volgde Marie Jaëll enkele compositielessen bij César Franck, daarna bij Saint-Saëns.

In 1871 werden de eerste piano composities van Marie Jaëll gepubliceerd. Daarna volgden zo'n 80 composities, waaronder twee pianoconcerten, piano- en vocale werken en werken voor verschillende andere instrumentale combinaties.

Slechts vijftien jaar na hun huwelijk, in 1882, stierf Alfred Jaëll aan de gevolgen van diabetes.

In de jaren 1883-1885 ging Marie Jaëll meerdere malen op uitnodiging van de grote pianist en componist Franz-Liszt naar Weimar, waar zij hem assisteerde. Zij voltooide voor hem de derde Mephisto-Walz en bond voor hem de proefdrukken van de Faust-Sinfonie in. In 1886 zocht Liszt haar op in Parijs, ter gelegenheid van de uitvoering van zijn Messe de Gran door Colonne.

In de jaren negentig was Jaëll zeer productief, haar repertoire was immens. Ze was de eerste pianiste die alle sonates van Beethoven uitvoerde in Parijs. Bovendien gaf zij concerten van alle pianowerken van Liszt en in 1904 alle pianowerken van Schumann.

Rond dezelfde tijd raakte Jaëll geïnteresserd in piano pedagogie. Zij schreef elf boeken over piano techniek. Marie Jaëll stierf op 79 jarige leeftijd in Parijs. Liszt componeerde (niet gepubliceerde) variaties op de Valses van Jaëll.

Het grootste deel van Marie Jaëll's correspondentie, composities, boeken en artikelen zijn te vinden in de bibliotheek van Straatsburg, de Elzasser divisie.

Vierhandige literatuur besloeg een even groot deel van Jaëll's repertoire als solo literatuur. Zij concerteerde met duo piano en vierhandige werken vanaf haar veertiende jaar en later voerde zij samen met haar man veel werk van eigentijdse vierhandige literatuur uit en transcribeerde deze.

Werk: Am Grabe eines Kindes voor 3 koren; Ce qu'on entend dans l'Enfer, le Purgatoire, le Paradis een groot werk voor piano; Concerto en r‚ mineur voor piano en orkest, opgedragen aan Saint- Saèns; Concerto en ut mineur voor piano and orkest, opgedragen aan Eugene d'Albert; Harmonies d'Alsace voor orkest; Impromptu, 2 Meditations, 6 Petits morceaux, 10 Bagatelles tussen-stukken voor de piano; La Légende des Ours voor sopraan en piano; Les Orientales voor stem; Ossiane voor stem en orkest; Psalm LXV voor koor in 4 delen, opgedragen aan Alfred Jaëll, (niet gepubliceerd); Sonate pour violon; Sphinx voor piano, opgedragen aan Saint-Saèns, gepubliceerd in 1885; Sur la tombe d'un enfant voor koor en orkest; Valses Mélancoliques en Valses Mignonnes solo stukken voor tussen-piano; Voix du Printemps een stuk voor piano vierhandig.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.