muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maria Callas

eigenlijk Maria Anna Cecilia Sofia Kalogeropoulos geb. 2-12-1923 in New York, gest. 16-9-1977 in Parijs
Grieks-Amerikaanse sopraan

Maria Callas begon haar muzikale opleiding aan het nationale conservatorium in Athene bij Maria Trivella; haar volgende lerares was Elvira de Hidalgo. Al op 15-jarige leeftijd vierde Maria Callas haar debuut in de rol van Santuzza in opera Cavalleria rusticana.

In 1947 maakte Callas haar debuut bij het festival in de Arena van Verona met A. Ponchielli's La Gioconda. Daarmee begon een triomftocht van de sopraan naar vergelijkbare beroemde operapodia op de wereld, die zijn gelijke niet kende.

Van 1951-58 zong ze in de Scala van Milaan en wekte met haar onnavolgbare en meeslepende vertolking tot dan toe vergeten werken weer tot leven. Daarbij waren in het bijzonder talrijke belcanto-opera's, o.a. V. Bellini's Norma, G. Donizetti's Lucia di Lammermoor, L. Cherubini's Medea en A.Ponchielli's La Gioconda.

Ze was de primadonna van haar tijd en gold als de ideale bezetting van alle partijen in de Italiaanse operaliteratuur voor dramatische of coloratuur-sopraan. Naast haar buitengewone stemomvang bekoorde ze vanwege haar eveneens buitengewone dramatische uitdrukkingskracht en haar vermogen, de rol te verinnerlijken.

In het midden van de 60er-jaren tekende zich het langzame afscheid van Maria Callas van het operapodium af. Bij de opvoering van Norma in Parijs moest ze na een flauwte het toneel verlaten. In 1973 ging ze nog eenmaal met Guiseppe di Stefano op concerttournee door de wereld, maar haar legendarische vocale prestaties namen langzaam af.

Sinds 1971 wijdde ze zich nog meer aan de vorming van jonge zangers als lerares aan de Juillard School of Music in New York. Twee jaar eerder had Maria Callas een uitstapje naar de wereld van de film ondernomen, toen ze de hoofdrol in P. Pasolini's productie Medea op zich nam. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.