muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Margriet Hoenderdos

Margriet Hoenderdos geboren Santpoort 6 mei 1952
Nederlands componiste

Margriet Hoenderdos volgde de studie compositie bij Ton de Leeuw aan het Amsterdams Conservatorium, waar zij ook in de elektronische studio werkte. Daarvoor studeerde zij piano aan het Conservatorium te Zwolle bij Thom Bollen. Hoenderdos voltooide haar studie compositie in 1985 met het behalen van de zgn. Prijs voor Compositie.

Hoenderdos gaf lessen hedendaagse muziek aan de Zwolse muziekschool, waar zij van 1977 tot 1987 tevens een aanstelling had als pianolerares. Sinds 1987 is zij uitsluitend werkzaam als componist. Haar werk stond centraal tijdens de Rumori dagen van 1999.

Hoenderdos componeert voor diverse bezettingen, waarbij de nadruk op kamermuziek ligt. Ook schreef zij werk ter begeleiding van mime - en dans voorstellingen.
Sinds 1990 dragen haar werken als titel de maand en het jaar waarin de compositie werd voltooid. Het eerste werk dat op deze wijze zijn naam verkreeg, July '90 voor orkest, werd uitgevoerd tijdens de Nederlandse Muziekdagen 1990 door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Lucas Vis.
De compositie Augustus '93 voor strijkkwartet werd meerdere malen uitgevoerd door het 'Quator Danel', dat tevens de premiere van het strijksextet Maart '98 verzorgde. Verdere belangrijke werken binnen het oeuvre van Hoenderdos: December '91 voor twee es-klarinetten, Januari '94 voor slagwerk, Februari '01 voor twee trombones, December '03 voor bariton en piano en Maart '05 voor trompet.

website: www.hoenderdos.nu

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.