kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marcus MillerAmerikaanse bassist en producer, geboren in 1959 in Brooklyn.

Website: Marcus Miller heeft aan meer dan 524 projecten meegewerkt waaronder zijn eigen werk. Marcus Miller staat vooral bekend om zijn carrière als basgitarist waar hij de Slap Techniek uitoefent ook wel Slapping Bass. Hij speelt overigens ook piano, Basklarinet en Sopraansaxofoon. Als producer heeft hij voor heel veel muzikanten waaronder David Sanborn, Kenny Garrett zijn Saxofonist en Lalah Hathaway, dochter van de bekende zanger Donny Hathaway, geproduceerd.

Biografie
Marcus Miller komt uit een muzikale familie, zijn vader speelde orgel in de kerk en dirigeerde het koor daar ook. Zijn aanverwante oom Wynton Kelly was jazzpianist van Miles Davis in de late vijftiger jaren begin zestiger jaren.

Op de leeftijd van 13 jaar kon Marcus Miller al aardig uit de voeten op piano, klarinet en basgitaar en begon hij composities te maken. Op zijn 15de speelde hij al regelmatig met diverse bands in New York, kort daarop speelde hij en schreef hij liedjes voor fluitist Bobbi Humphrey en toetsenist Lonnie Liston Smith.

De jaren daarop werkte hij als meest gevraagde sessiemuzikant en heeft hij voor grootheden als Aretha Franklin, Roberta Flack, Grover Washington jr en David Sanborn gewerkt. Hij verscheen op meer dan 400 platen als bassist en werkte mee aan liederen van onder andere Joe Sample, Mccoy Tyner, Bill Withers, Elton John, Bryan Ferry, Jay Z en LL Cool J.

Miles Davis periode (1980-1990)
In 1981 kwam Marcus Miller bij zijn jeugdheld Miles Davis in de band en tourde 2 jaar met diens band. Volgens Marcus Miller is het Miles Davis die hielp zijn stijl te ontwikkelen. Na enige tijd als producer voor muzikanten gewerkt te hebben, begonnen Miles Davis en Marcus Miller weer samen te werken en dit keer mocht Marcus Miller voor Miles Davis een album schrijven en produceren. Dit werd het bekende Tutu album (1986); het eerste van de uiteindelijke 3 albums die hij zou gaan produceren voor Miles Davis.

In 1993 begon Marcus Miller zijn solocarrière en bracht hij het album The Sun Don't Lie uit. Hierop was duidelijk te horen dat de basgitaar ook anders bespeeld kon worden, vraag en antwoord-baslijnen waren te horen in combinatie met veel funk en soul. In 1995 kwam Tales uit waar jazz en blues centraal stonden. Het live album Live and More uit 1997 en het M2-album uit 2001 volgden daarop.

Vanaf 1990 richtte Marcus Miller zich veel op het muziek produceren voor films zoals House Party, Boomerang, Siesta en Ladies Man.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Marcus_Miller.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 6.