muziekbus
Dit artikel is 18 10 2016 12:04 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marcos António da Fonseca PortugalMarcos Portugal (ook: Portogallo of Marco Portogallo) was een Portugees componist, geboren Lissabon 24 maart 1762, gestorven Rio de Janeiro 17 februari 1830.

Marcos António da Fonseca Portugal studeerde bij de componist João de Sousa Carvalho aan de enige muziekschool in Lissabon, het Patriarchaal Seminarie. Hier schreef hij zijn eesrte compositie een Miserere.

Portugal begon zijn carrière als operacomponist in 1786, toen hij tot maestro benoemd werd aan het nieuwe Salitre Theater in Lissabon. Zes jaar lang bekleedde hij deze functie en in die tijd componeerde hij een serie Portugese opera's, zijn compositiestijl gemodelleerd naar de opera's van Cimarosa en andere Italiaanse componisten uit die tijd.

In 1792 reisde Marcos Portugal naar Italië met een beurs van het Portugese Hof. Het bleek echter dat hij nooit een echte studie ondernam, maar in plaats daarvan zich waagde aan een serie opera's voor Italiaanse theaters, welke hem binnen een paar jaar erkenning brachten als een van de leidende operacomponisten van zijn tijd.
Toen Portugal in 1800 terugkeerde naar Lissabon om de functie van directeur van het Teatro Nacional de São Carlos, muziek meester aan het Patriarchale Seminarie, evenals mestre de capela van de Koninklijke Kapel te vervullen, was hij op het hoogtepunt van zijn carrière. Zijn opera's werden enthousiast ontvangen in alle belangrijke Europese theaters.

In 1807 vluchtte de koninklijke familie en de hofhouding naar Rio de Janeiro, tengevolge van de eerste Napoleontische invasie. De componist besloot echter in Lissabon te blijven en werd door de Franse troepen gedwongen een nieuwe opera te componeren om de verjaardag van de Franse keizer in augustus 1808 te vieren. Wat Marcos Portugal eigenlijk deed was een nieuwe versie creëren van de opera Demofoonte, oorspronkelijk gecomponeerd voor La Scala in Milaan in 1794.

In januari 1811 vertrok hij samen met zijn broer Simão Portugal naar Brazilië. Na aankomst werd hij onmiddelijk herbenoemd tot mestre de capela van de Koninklijke Kapel, muziek meester van de zoons en dochters van de prins regent en werd hij de officiële koninklijke componist.
Bij zijn inauguratie in 1813 werd Portugal eveneens benoemd tot directeur van het Teatro de São João in Rio de Janeiro. In zijn jaren daar wijdde hij zich voornamelijk aan het componeren van kerkmuziek.

Marcos Antonio Portugal componeerde 35 opera's op Italiaanse en 21 opera's op Portugese teksten, verder componeerde hij veel kerkmuziek.

Opera's: La confusione della somiglianza (1793), L'Eroe Cinese (1793), Reinaldo d'Asti (1793), Il Demofoonte (1794), Le Donne Cambiate (1794), Lo Spazzacamino (1794), Fernando nel Messico (1798), I Sacrifizi d'Ecate o sia Idante (1800), Adrasto, ré d'Eggito (1800), La morte di Semiramide (1801), L'oro non compra amore (1804), La speranza o sia L'augurio felice (1809), A saloia enamorada (1812).

www.naxos.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.