muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marco Marazzoli

Marco Marazzoli geboren Parma ca. 1602, gestorven Rome 26-1-1662
Italiaanse componist, zanger en harpist

Marco Marazzoli werkte in dienst van kardinaal Barberini in Rome. Toen die als pauselijk gezant naar Urbino reisde, ging Marazzoli met zijn broodheer mee. Hij werkte samen met collega's als Stefano Landi en Filippo Vitali en bezocht samen met Barberini waarschijnlijk ook steden als Bologna, Pinerolo en Avignon.

Vroeg in 1637 werd Barberini vertegenwoordiger van Franse zaken in Rome en bleef dit totdat de Barberinis zich in 1641 mengden in de Oorlog van Castro. In dit nieuwe huishouden werd Marazzoli aiutante di camera en de familie Barberini verwierf voor hem een post als tenor in de pauselijke kapel op 23 mei 1637. Later werd hij tot bussolante benoemd door Paus Urban VIII.

In 1639 verwierf Marazzoli de positie van musico in het huishouden van Barberini. Hij schreef de muziek voor het komische ballet La pazzia d'Orlando voor Carnival 1638 en de intermedi to Chi soffre speri voor Carnival 1639, beide uitgevoerd in paleis van Barberini. Vanaf 1640 verplaatsten zijn compositorische activiteiten zich van Rome naar Ferrara en Venetië. Zijn opera L'Amore trionfante dello Sdegno (L'Armida), werd geschreven voor de viering van een huwelijk in februari 1641 in Ferrara, waar Marazzoli zich zou hebben gevestigd van juli 1640 tot maart 1641.

In midden 1642 was hij terug in Rome waar hij zijn allegorische opera Il giuditio della ragione tra la Beltà e l'Affetto (Il Capriccio) componeerde op een tekst van Francesco Buti. De uitvoering vond plaats in de Palazzo Roberti tijdens Carnival 1643.

In 1643, op uitnodiging van kardinaal Mazarin, maakte hij samen met een aantal Italiaanse musici, waaronder de zangers Leonora Baroni en Atto Melani een reis naar Parijs, waar hij aan het hof van koningin Anna van Oostenrijk kamercantates componeerde. Il Capriccio werd waarschijnlijk in februari 1645 aan het Franse hof uitgevoerd met nieuwe balletten.

Bij zijn terugkeer in Rome in april 1645 kon Marazzoli geen opera's meer uitvoeren vanwege de verbanning van de familie Barberini naar Frankrijk (1645-53). Daarom ging hij oratoria componeren, waaronder vijf Latijnse werken, bijna zeker gecomponeerd voor de Arciconfraternita del SS Crocifisso.

Marazzoli reisde waarschijnlijk naar Genua in 1649; zijn cantata A valicar di Teti, "fatta per il passaggio della Regina di Spagna da Genova", refereert aan de Habsburgse prinses Maria Anna, die in het midden van 1649 verbleef in Genua, op weg naar haar huwelijk met Philip IV van Spanje.

In 1653 keerde Antonio Barberini terug naar Rome en verzoende de Barberini familie zich met de Pamphili familie. Ter gelegenheid van het huwelijk van Taddeo Barberini's zoon Maffeo met Olimpia Giustiniani kreeg Marazzoli de opdracht voor een nieuwe opera van Antonio Barberini. Samen met Antonio Maria Abbatini schreef Marazzoli de opera Dal male il bene, die werd uitgevoerd tijdens Carnival 1654 in het Teatro Barberini. Marazzoli eigende zich de rol toe van hoofdcomponist voor de nieuwe Barberini opera serie.

Voor Carnival 1655 componeerde hij Le armi e gli amori, maar vanwege het conclaaf voor de verkiezing van een nieuwe Paus na de dood van Innocent X werd de productie uitgesteld. Tijdens kerst 1655 arriveerde koningin Christina van Zweden in Rome, en ter ere van haar werd Marazzoli's allegorische opera La Vita humana tijdens Carnival 1656 gepresenteerd (Le armi e gli amori en Dal male il bene werden ook uitgevoerd tijdens carnival).

Marazzoli was zeer bekend als harpist. Hij bezat de beroemde vergulde 'Barberini harp' - nu in het Museo degli Strumenti Musicali te Rome - welke werd uitgebeeld in een schilderij van Giovanni Lanfranco.

Vanaf april 1655 werkte Marazzoli ook voor de nieuwe Paus Alexander VII Chigi, die opdrachten gaf voor feestelijke cantatas voor het Vaticaan, de Quirinal en Castel Gandolfo. In 1656 werd Marazzoli, door de Paus, benoemd tot cameriere extra, maar de pest van 1656-7 en de jaren van armoede die daarop volgden verstoorden de muzikale activiteiten in Rome tot omstreeks 1660.

Antonio Barberini maakte rond deze tijd een nieuwe golf van religieus geloof door en kan de componist beïnvloedt hebben, die persoonlijk mis begon te vieren. Het is interessant dat Marazzoli's testament, opgemaakt rond 1660, Anna Giustiniani noemt, zijn geadopteerde nicht sinds 1650, verschillende leden van de Barberini familie, Kardinaal Giulio Rospigliosi en enkele andere vrienden, maar niet Koningin Christina van Zweden Noch de familie Chigi. We weten dat de koningin Carissimi en Abbatini bewonderde (en later musici van een nieuwe generatie), misschien meer dan Marazzoli, en dit kan heel goed hetzelfde zijn geweest voor de Paus na een eerste periode van bewondering.

Tijdens de mis in de Cappella Sistina op 25 januari 1662 raakte Marazzoli gewond in een ernstig ongeluk; hij stierf de volgende dag.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.