kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marco Enrico Bossi

geb. 25-4-1861 te Salò, aan het Gardameer, gest. 20-2-1925 op zee tussen N. Y. en Le Havre, Atlantische Oceaan
Italiaans componist en organist

Bossi kwam uit een muzikale familie, zijn vader was organist van de kathedraal in Salò.
Hij studeerde aan het conservatorium in Bologna en aan aan het conservatorium van Milaan bij Ponchielli (compositie) en Fumagalli (orgel).

Hij was organist en kapelmeester in Como, van 1891-95 was hij leraar orgel en theorie aan het conservatorium van Napels. In 1896 was hij directeur van het conservatorium in Bologna en in 1916 directeur van de Accademia di Santa Cecilia in Rome.

Bossi was de grootste orgelvirtuoos van zijn generatie en een voorvechter van een heroriëntatie en hervorming van de Italiaanse orgelbouw en orgelcompositie. Hij schreef veel composities voor dit instrument. Samen met Giovanni Tebaldini schreef hij in 1893 een orgelmethode, de belangrijke Metodo di studio per l'organo moderno, dat op vele conservatoria officieel werd ingevoerd.

Werken: o.a. koorwerken: Oratorium Il paradiso perduto (naar Miltons gedicht Paradise Lost, 1903); Giovanna d'Arco(Op een tekst van Orsini, 1914); Canticum canticorum (een cantate naar het Hooglied uit de Bijbel), voor soli, koor orkest en orgel (1900); orgelconcert (opus 100); kamermuziek: o.a. een vioolsonate en opera's.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 15.