kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marco da Gagliano

Marco da Gagliano geb. Florence 1582 - Florence 1642
Italiaans componist en dirigent

Marco da Gagliano studeerde bij Luca Bati aan de San Lorenzo in Florence. Hij werd priester en volgde Luca Bati na diens overlijden op als directeur in 1608. Drie jaar later werd hij kapelmeester aan het hof van De' Medici en aan de dom van Florence, de Santa Maria del Fiore.

In 1607 richtte da Gagliano de Accademia degli Elevati op en schreef zijn eerste 'dramma per musica' Dafne (later opera genoemd) voor het hof van de Gonzaga's in Mantua, waar het in 1608 werd uitgevoerd.

Gagliano was een van de eerste belangrijke vertegenwoordigers van de 'stile rappresentativo'(een monodische schrijfwijze, waarbij de tekst omwille van de verstaanbaarheid eerder wordt gereciteerd dan gezongen) later opera componisten genoemd.

Hij schreef verschillende opera's waarvan alleen Dafne in zijn geheel bewaard is gebleven.
Hij schreef ook een oratorium, 6 boeken van 5-delige madrigalen, een bundel Musiche (monodieën, werleldlijke duetten en trio's) en een hoeveelheid kerkelijke muziek waaronder 38 motetten.

In Dafne vult hij de recitatieven van Peri en Caccini aan met aria's en polyfone koren, waardoor een gevarieerder geheel ontstaat.
In het lied Valli profonde gebruikt hij een boeiende variatie van stemmingen om een van de fijnste monodieën van de vroege Barok te scheppen.
Gagliano's madrigalen zijn conventioneler en zijn kerkmuziek ronduit ouderwets.

Bron: o.a. www.hoasm.org


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 22.