kunstbus
Dit artikel is 15-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marcel Prawy

Oostenrijkse operawetenschapper, dramaturg en produktieleider, geboren 29 december 1911 in Wenen - overleden 23 februari 2003, eveneens in Wenen.

Marcel Horace Frydman, Ritter von Prawy kwam uit een Joodse Oostenrijks-Hongaarse adellijke familie. Hij studeerde rechten. In 1937, toen hij 26 jaar was werd Prawy persoonlijk secretaris van de Poolse tenor/acteur Jan Kiepura en de Hongaarse operette zangeres/actrice Martha Eggert. In deze functie kon Prawy zijn kennis, organisatorisch talent en zijn liefde voor muziek en drama combineren. Het was het begin van een opmerkelijke carrière.

Toen de jodenvervolging eind jaren dertig ondraaglijk werd vertrok Prawy, samen met het echtpaar Jan Kiepura en Marta Eggerth naar de V.S., als hun secretaris. In 1943 kreeg hij het Amerikaanse Staatsburgerschap.

Marcel Prawy was vanaf 1955 dramaturg bij de Volksopera van Wenen en vanaf 1972 chefdramaturg van de Staatsopera van Oostenrijk en gaf tot in de Verenigde Staten aan toe, lessen over zijn grote passie.

Tussen 1976 en 1982 doceerde Prawy aan de Wiener Musikhochschule (tegenwoordig de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) en gaf hij lezingen over theaterwetenschapen aan de Universiteit van Wenen. Ook sprak hij als gastprofessor aan talrijke Amerikaanse en Japanse universiteiten.

Men noemde Prawy de Opernführer der Nation. Door zijn enorme kennis van opera en zijn vele contacten in de operawereld gold Prawy als een spin in het internationale operaweb. Door veelvuldig op te treden voor de televisie probeerde hij een breed publiek voor opera te interesseren.

Prawy is vooral bekend geworden door zijn archief. Hij verzamelde zo goed als alles over zijn specialisme: boeken, programmaboekjes, unieke partituren, posters, lp's en nog veel meer. Prawy bewaarde alles thuis in plastic supermarkt-tassen en dozen. Toen hij in 2003 overleed waren er 8 vrachtwagens nodig om alles weg te halen en op te slaan in het Weense Rathaus.

website: www.soundfountain.org, aeiou.encyclop.p

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 15.