muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marcel Grandjany

Marcel Grandjany geboren Parijs 3-9-1891, gestorven New York 24-2-1975
Amerikaans harpist en componist van Franse afkomst

Marcel Grandjany begon op zijn achtste jaar harp te studeren bij Henriette Renié. Op zijn elfde jaar werd hij toegelaten tot het conservatorium van Parijs waar hij harp studeerde bij Hasselmans en harmonie bij Vidal en op zijn dertiende de eerste prijs won voor zijn spel.

Grandjany maakte zijn debuut op zijn zeventiende jaar met het Concerts Lamoreux Orchestra en gaf zijn eerste solo recital waarbij hij direct succes vergaarde. Hij was ook organist en en speelde verscheidene jaren tijdens de WO I in de Sacre-Coeur Basilica.

In 1913 trad hij op met Maurice Ravel in Parijs. Zijn debuut in Londen was in 1922 en in New York in 1924. Hij verscheen als solist met belangrijke orkesten onder de directie van onder meer Pierné, Cortot, Damrosch, Koussevitsky, Szell, Reiner en Golschmann.

Van 1921 tot 1926 was hij hoofd van de harp afdeling van de Fontainebleau Summer School. Hij verhuisde naar de VS in 1926 en werd hoofd van de harp afdeling aan de Juilliard School of Music in 1938 waar hij les gaf tot aan zijn dood in 1975. In 1945 werd hij Amerikaan. Van 1943 tot 1963 gaf hij ook les aan het conservatorium van Montreal en van 1956-1967 aan de Manhattan School of Music.

Tijdens de Eerste Internationale Harp Wedstrijd in Israël in 1959, stelde de Fransman Pierre Jamet voor een Internationale Vereniging van Harpisten te stichten. Grandjany keek wat hij kon doen in de VS en werd voorzitter van een commissie van belangrijke harpisten. Ze kwamen voor het eerst bij elkaar op 3 december 1962 in het appartement van Grandjany. In de daaropvolgende jaren was hij bestuurslid, regionaal directeur, afdelingshoofd en president van de New Yorkse afdeling. Hij trad op tijdens AHS conferenties; in 1964 tijdens de eerste conferentie en in 1967 een solo recital, dat zijn laatste publieke optreden was. Marcel Grandjany stierf in 1975 in New York.

Behalve zijn foutloze techniek, was de verdienste van Grandjany's spel het schitterende geluid dat hij met zijn spatel vormige vingertoppen aan het instrument wist te ontlokken.
Zijn invloed als leraar was enorm en zijn vele solo en ensemble composities voor harp zijn aantrekkelijk en buitengewoon goed geschreven voor het instrument. Verder schreef hij liederen en orkestwerken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.