kunstbus
Dit artikel is 30-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Manuel PonceManuel Maria Ponce, Mexicaans componist geboren Fresnillo, Zacatecas, 8 december 1882, gestorven Mexico-stad 24 april 1948

Manuel Ponce groeide op in Aguascalientes en bleef daar tot zijn vijftiende jaar. Hij was een muzikaal fenomeen, al op zijn vierde kon hij gehoorde stukken naspelen op de piano, waarop hij les kreeg in piano en notatie. Op zijn achtste componeerde Ponce La Marcha del Sarampión en werkte hij als organist in zijn geboorteplaats.

Heifetz speelt Estrellita

Toen Ponce in 1901 naar het Conservatorio National ging had hij al een zekere reputatie als pianist en componist. Hij studeerde hier tot 1903, toen hij terugkeerde naar Aguascalientes. Hierna begon hij te reizen.

In 1904 reisde Ponce naar Italië voor gevorderde muziekstudies aan de School van Bologna. Tussen 1906 en 1908 studeerde hij in Duitsland aan het Stern Conservatorium bij Martin Krause.

Ponce keerde terug naar Mexico, waar hij van 1909 tot 1922 piano en muziekgeschiedenis doceerde aan het Conservatorio National met een onderbreking van 1915 tot 1917, die hij doorbracht in Havanna in Cuba.

Ponce woonde van 1925 tot 1932 in Parijs, waar hij bij Paul Dukas studeerde. Hier componeerde hij op verzoek van de gitarist Andrés Segovia pastiches van barok-, klassieke- en romantische muziek. Veel mensen geloofden dat deze stukken autentieke 18de eeuwse werken waren.

Hierna verliet Ponce zijn verfijnde salonmuziek stijl die toen overheerste in Mexico en begon een impressionistisch idioom toe te passen.
Later ontwikkelde Ponce een nationalistische stijl, waarin hij de Mexicaanse herkomst uitdrukte. Hij was de eerste die zich verdiepte in de Nationale Mexicaanse muziek.

Manuel Ponce was een goede vriend van de gitarist Andres Segovia, voor wie hij bijna al zijn gitaarmuziek schreef. Zijn gitaarwerken werden standaards in het moderne gitaar repertoire. Voorts componeerde hij orkestmuziek; 3 concerten: Concierto Romántico voor piano en orkest (1910), Concierto del sur voor gitaar en orkest (1941) en Concierto para violín y orquesta (voor viool en orkst, 1943); kamermuziek; pianomuziek en liederen, waarvan de beroemdste Estrellita is uit 1912.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 16.