muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mantuaanse-Opera

Mantuaanse Opera

De opera, in de eerste jaren van haar bestaan nog als dramma per musica of favola in musica aangeduid, vond na haar eerste verwezenlijking te Florence ook aanhangers en beoefenaars in andere steden.

Een hoge vlucht nam de opera te Mantua, waar Claudio Monteverdi zijn Orfeo (1607), Arianna en Ballo delle Ingrate schreef, beide in 1608, in welk laatste jaar ook Marco da Gagliano's Dafne daar werd opgevoerd. De Mantuaanse opera overtreft in muzikale belangrijkheid verre al het voorafgaande. Zij bedient zich van grote orkestrale middelen, die vooral in de symfonieën en de ritornellen (voor- en tussenspelen) en ter begeleiding van de talrijke en kunstige koren dienen, terwijl de solozangen en duetten alleen met basso continuo worden begeleid, een enkele uitzondering daargelaten. Rijke verscheidenheid van muzikale vormen en middelen, sterke dramatische uitdrukking zijn karakteristiek voor haar.

In 1607 werd Monteverdi's eerste dramatische werk, de favola in musica L'Orfeo, met succes in Mantua opgevoerd. Met dit werk is hij de eigenlijke schepper van het dramma per musica, de opera. Hij was door de vrij nauwe betrekkingen tussen het hof van Mantua en dat van Florence op de hoogte van de ideeën van de Camerata dei Bardi en ging, evenals de Florentijnen, in Orfeo geheel uit van de declamatie. Het recitatief werd echter melodischer. Zeer belangrijk zijn het koor en de interessante, rijke orkestpartij (deze omvat alle 16de- en 17de-eeuwse instrumenten) die in de karakterisering van Orfeo reeds het principe van het leidmotief inhoudt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.