muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mandoline

Een in de 17de eeuw in Italië geconstrueerd tokkelinstrument, dat met een plectrum wordt bespeeld.Napolitaanse mandoline

De mandoline is een klein snaarinstrument, waarvan òf op de vier dubbele stalen snaren wordt getokkeld òf deze met een plectrum worden aangeslagen. De tegenwoordig meest gebruikte en ook bekendste mandolinevorm in die van het Napolitaanse type. Het bovenblad van dit in g-d1-a1-e2 gestemde instrument toont een groot, licht ovalen schaalgat. Bovendien is ze vaak met inlegwerk versierd. Een ingelegd blad van hardhout of schildpad dient als bescherming tegen krassen. De korte hals van het snaarinstrument verloopt in een licht naar achteren gebogen schroefplaat met naar achteren staande of zijwaartse fretten (=spanschroeven).

De mandoline, die haar bloei beleefde aan het eind van de 18e eeuw, is vooral in Italië tegenwoordig nog een geliefd instrument voor melodieën met gitaarbegeleiding. In Duitsland en Oostenrijk wordt ermee in mandolinenorkesten gespeeld.

In de muziekkunst kreeg de mandoline maar een bescheiden plaats. Hier diende het gebruik ervan vooral de vertolking van de zuidelijke locale sfeer.
Componisten als Vivaldi, Mozart, Grétry, Beethoven, Mahler en Schönberg hebben de mandoline in enkele van hun werken gebruikt.

Behalve de Napolitaanse mandoline waren nog enkele andere typen in gebruik: de oude Milanese mandoline met zes dubbele snaren. De Siciliaanse mandoline met meestal vier driekorige besnaring en de Florentijnse mandoline met vijf dubbele snaren.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.