kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mama Cass

Mama Cass (Cass Elliot)

Mama Cass Elliot (19 september 1941 - 29 juli 1974) was een Amerikaans popzangeres en actrice.

Mama Cass was een prominent lid van The Mamas and the Papas, een succesvolle folkformatie die eind jaren zestig hits scoorde als Monday, Monday, California Dreaming, I Saw Her Again en Dedicated To The One I Love. Cass was een opvallende verschijning door haar tamelijk kolossale omvang.

Jeugd
Cass Elliot werd geboren in Baltimore als Ellen Naomi Cohen. Ze groeide op in Washington D.C.. Tijdens haar middelbare schooltijd kwam ze serieus in aanraking met muziek toen ze in de schoolmusical The Boyfriend een rol als Franse verpleegster speelde. Hierna stond haar besluit vast: ze wilde het toneel op. Druk van haar ouders om toch een universitaire graad te halen was aan dovemansoren gericht.

Ze vertrok naar New York en deed audities bij theatergezelschappen. In die tijd had ze haar naam al veranderd in Cass Elliot. Cass was de koosnaam die haar vader haar gaf (naar de Trojaanse prinses Cassandra, die evenals de jonge Ellen Naomi roodharig was) en Elliot was de naam van een overleden vriend die ze op deze wijze wilde gedenken.

Begin van haar carrière
Ze speelde in diverse stukken en ging zelfs de competite aan met Barbra Streisand om een hoofdrol. Vrijwel gelijktijdig met haar stap op het toneel begon haar zangcarrière. Samen met Tim Rose en John Brown formeerde ze in 1963 een folkgroep genaamd Triumvirate, later omgedoopt tot Big Three toen James Hendricks de plaats had ingenomen van John Brown. Hoewel ze enig succes hadden in de vorm van optredens in landelijke televisieprogramma's als The Tonight Show, Hootenanny en the Danny Kaye Show. was de groep geen lang leven beschoren en viel de groep in de loop van 1964 uit elkaar.

In 1964 ontstond zo het kwartet genaamd Cass Elliot and The Big Three waarin o.a. deelgenomen werd door de Canadezen Denny Doherty en Zal Yanovsky. Al snel werd deze groep hernoemd tot The Mugwumps die opereerde vanuit een nachtclub in Washington. Ze brachten een single uit bij Warner Music, maar tegen het eind van het jaar viel ook deze groep uit elkaar. Elliot begon vervolgens aan een solocarrière in Washington, D.C.

Denny Doherty had zich aangesloten bij John en Michelle Phillips en het trio trad op onder de naam The New Journeymen. Ze vertrokken naar de Maagdeneilanden waar Cass zich al snel bij hen voegde. De groep The Mamas and the Papas was geboren.

The Mamas and the Papas
De betekenis van Mamma Cass in de groep was groot. Haar krachtige stem combineerde sterk met de wat dunne sopraan van Michelle Phillips. Minstens zo belangrijk was haar uitstraling op het publiek, dat zich gemakkelijk kon identificeren met deze lijvige doorsnee vrouw. In 1968 kwam het eind voor de groep.

Solocarrièrre
Elliot hervatte haar solocarrière en scoorde ogenblikkelijk een grote hit met Dream A Little Dream. Ze kreeg een vet contract in Las Vegas, maar moest na haar eerste optreden van het podium worden gedragen. Haar zwaarlijvigheid begon zijn tol te eisen. Ze volgde allerlei diëten ("Ik weet bij alles wat op tafel komt precies hoeveel calorieën erin zit") maar haar strijd was vergeefs.

In 1969 had ze een grote hit met het nummer It's Getting Better en in 1970 bracht ze de nummers Make Your Own Kind of Music en New World Coming. In 1970, Elliot speelde ze een rol in de filmversie van Pufnstuf en nam een album op met rock-ster Dave Mason.

Van 1969 tot 1973 was Cass Elliot een graag geziene gast in diverse grote Amerikaanse televisieshows.

Huwelijken
Elliot trouwde twee keer, eerst in 1963 met haar zangcollega van Big Three and Mugwumps James Hendricks, dit huwelijk duurde tot 1968. In april 1967 werd hun dochter Owen Vanessa geboren. In 1971 hertrouwde ze met de journalist baron Donald von Wiedenman.

Overlijden
In 1974, na een succesvolle tournee door Engeland, begaf het hart van Mamma Cass het. Ze was 32 jaar oud.

Er doen nog steeds geruchten de ronde dat zij gestorven zou zijn aan een overdosis, maar volgens het officiële autopsierapport zijn er geen sporen van drugs in haar bloed aangetroffen.

Onderscheiding
In 1998 werden Cass Elliot en haar mede-bandleden van The Mamas and the Papas opgenomen in The Rock and Roll Hall of Fame. Haar dochter nam de bijbehorende onderscheiding in ontvangst.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Cass_Elliot

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Eerste pageview van vandaag: 1