muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Malcolm Henry Arnold

(Sir) Malcolm Henry Arnold geboren Northampton 21-10-1921, gestorven Norfolk 23-9-2006
Brits dirigent, trompettist en componist

Arnold kwam uit een muzikale familie, zijn grootvader vormde een familiestrijkkwartet en zijn vader een succesvol schoenmaker, was amateurpianist en organist. Vooral zijn moeder een bekend pianiste stimuleerde hem in de muziek door op jonge leeftijd een trommelset voor hem te kopen. Daarna ging hij viool studeren, maar toen hij gegrepen werd door Jazz en Louis Armstrong ging zijn aandacht naar de trompet.

Hij kreeg zijn eerste trompetlessen van een Russische trompetmeester, die hem het belang van vele uren studeren bijbracht. In dezelfde tijd schreef hij zijn eerste composities, die hij als verjaardagskado's opdroeg aan zijn moeder.
Hij geloofde dat je altijd in termen van geluid moet denken en niet allen aan de noten op papier. Arnold betoogde dat Berlioz de grootste muzikale invloed op hem heeft gehad.

Op zijn zestiende jaar won hij een beurs voor het Royal College of Music in Londen, waar hij piano studeerde bij Hurt Bannister, trompet bij Ernest Hall, directie bij Constant Lambert en compositie bij Gordon Jacob. In 1941 won hij de Cobett Compositie Prijs. In diezelfde tijd werd hij tweede trompettist bij het Londen Philharmonic Orchestre. Hij ging vrijwillig in dienst van 1944-45, voordat hij weer trompettist werd bij het Londen Philharmonic Orchestre, ditmaal als eerste trompettist. Hij bleef hier tot 1948 toen hij besloot zich aan het componeren te wijden.

In deze tijd componeerde hij in opdracht de Derde, Vierde en Vijfde symfonie, evenals concerten en sonatas voor muzikanten die hij in't bijzonder bewonderde, waaronder het Guitar Concerto voor Julian Bream.

Arnold's rol als dirigent van zijn eigen werken, zowel in de concertzaal als in de studio voor films en opnames werd steeds groter en hij schreef zes filmcomposities per jaar. Hij kreeg in 1958 een Oscar voor de muziek bij de film Bridge on the River Kwai, de eerste Britse componist ooit die een Oscar won.

Deze hectische manier van leven kon niet lang voortduren en in het begin van de jaren 60 raakte hij in een periode van depressie en ging hij scheiden. Midden jaren 60 verhuisde Arnold naar Cornwall, waar hij zich tot 1972 vestigde met zijn tweede vrouw Isobel en nauw betrokken was bij het muzikale leven aldaar.

In 1972 verhuisde Malcolm Arnold met zijn gezin naar Dublin, waar hij tot 1977 bleef. De Seventh Symphony, het Clarinet Concerto No 2 en de Fantasy on a Theme of John Field behoren tot de Ierse jaren. String Quartet No 2, gecomponeerd voor het Allegri Quartet bevat een Ierse jig en muziek met een Iers tintje is te horen in de Zevende en Achtste Symfonie.

In 1977 keerde Arnold terug naar Engeland, ook zijn tweede huwelijk mondde uit in een scheiding. In de jaren tot 1984 lag hij tweemaal korte tijd in het ziekenhuis of was niet in staat om te werken. In deze jaren heeft hij slechts drie werken voltooid, de Symphony for Brass, het Trumpet Concerto en de Eighth Symphony.

In 1984 verhuisde Malcolm Arnold naar Norfolk, waar hij woonde met en verzorgd werd door Anthony Day. Er werd hem destijds verteld dat hij minder dan twee jaar te leven had en nooit meer zou werken. Geïnspireerd door Michala Petri schreef Arnold Fantasy for Recorder, gevolgd door Irish Dances, Ninth Symphony, Fantasy for Cello en Cello Concerto gecomponeerd voor Julian Lloyd Webber, en meer.

In 1986 ontving hij de Ivor Nello Award voor Outstanding Services to British Music, in 1987 de Wavendon All Music Award voor 'Outstanding Services to British Music', in 1989 een 'Doctorate of Music' van Miami University, Oxford, en Ohio en hij werd geridderd in 1993.

Arnold bleef in Norfolk wonen met Anthony Day als zijn metgezel en rechterhand. Hij componeerde niet meer, maar zijn werken werden regelmatig overal in de wereld uitgevoerd en Sir Malcolm Arnold en Anthony Day woonden deze bij wanneer mogelijk.

Sir Malcolm werd onderscheiden met een 'Fellowship' van de British Academy of Songwriters and Composers in oktober 2001, tijdens één van zijn speciale verjaardagsconcerten voor zijn tachtigste verjaardag in Wigmore Hall.

Sir Malcolm Arnold stierf op zaterdag 23 september 2006 in Norfolk.

Arnold schrijft diatonisch en zijn partituur is dramatisch briljant.

Zijn belangrijkste werken zijn zijn orkestwerken, negen symfonieën (1951-82, verschillende lichte en serieuze stukken), verder schreef hij zeven balletten, twee opera's een musical, meer dan 20 concerten, twee strijkkwartetten, en muziek voor brass-band en blazers band.
Arnold, een zeer veelzijdig componist werd vooral bekend als filmcomponist. Hij schreef de muziek bij 132 films, waaronder Inn of the Sixth Happiness (hiervoor kreeg hij een Ivor Nello Award, 1958), Hobson's Choice en Whistle Down the Wind.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.