muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mahalia Jackson

Mahalia Jackson geboren 26-10-1911 New Orleans, gestorven 27-1-1972 Chicago
Amerikaans gospelzangeres

Mahalia Jackson vestigde zich in 1927 in Chicago. Ze begon te zingen in kerkkoren en in een kwintet The Johnson Singers. Ze ging een verbond aan met Thomas A. Dorsey, die Peace In The Valley voor haar schreef.

In 1937 nam Mahalia Jackson haar eerste werk op plaat op. In Europa duurde het tot in de jaren '50 voordat ze enige bekendheid verwierf, haar eerste tour in Europa was in 1952. Jacksons zangstijl knoopte aan bij de blues en kwam soms in de buurt van de jazz.

In 1947 kreeg ze de titel Gospel Queen. Mahalia Jackson beschouwde zichzelf geenszins als een jazzzangeres maar plaatste zichzelf veel liever in de traditie van het religieuze lied van de zwarte gemeenschap in Noord-Amerika.

In 1961 werd ze uitgenodigd om te zingen op het inauguratiefeest van President John F. Kennedy.

Enkele van haar negro spirituals en gospelsongs, Move On Up A Little Higher, Didn't It Rain, Little David Play O Your Harp, Every Time I Feel The Spirit, Nobody Knows, Were You There, There Is A Balm In Gilead, Rockin' In Jerusalem, Said He Would, Just Over The Hill, Get Away Jordan, In The Upper Room, Trail To haven, Prayer Changes Things, Go, Tell It On The Mountain.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.