kunstbus
Dit artikel is 25-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Magnus LindbergMagnus Lindberg geboren Helsinki 27 juni 1958
Finse componist

Na eerst piano gestudeerd te hebben, ging Lindberg naar de Sibelius Academie om compositie te studeren bij Einojuhani Rautavaara en Paavo Heininen. De laatste moedigde zijn studenten aan verder te kijken dan de heersende Finse conservatieve en nationalistische esthetiek, en de werken van Europese avantgarde te onderzoeken. Dit leidde rond 1980 tot de oprichting van informele groep De Open Oren Vereniging, waarvan Lindberg en zijn tijdgenoten Hämeeniemi, Kaipainen, Saariaho en Salonen, deel uitmaakten, een groep die zich richtte op een groter bewustzijn van mainstream modernisme.

Linberg maakte een beslissende stap in 1981, door naar Parijs te reizen om daar te studeren bij Vinko Globokar en Gérard Grisey. In deze tijd bezocht hij ook de lessen van Donatoni in Siena, en maakte contact met Ferneyhough (Darmstadt), Lachenmann en Höller.

Zijn doorbraak als componist kwam met twee large-scale werken, Action-Situation-Signification (1982) en Kraft (1983-85), die onontwarbaar aansloten op zijn stichting van het experimentele Toimii Ensemble samen met Salonen. Deze groep waarin Lindberg piano en percussie speelt, heeft de componist een laboratorium gegeven voor zijn sonische ontwikkeling. In deze tijd combineerden zijn werken experimentalisme, complexiteit en primitivisme, waarbij hij met extremen van het muzikale materiaal werkt.

In de late tachtiger jaren transformeerde Lindberg's muziek zich tot een modern classisime, waarin veel communicatieve ingredienten van een levendige muzikale taal (harmonie, ritme, contrapunt, melodie) opnieuw gereïnterpreteerd werden voor het post-seriële tijdperk. Sleutelstukken in deze stylistische evolutie waren het orkestrale/ensemble drieluik Kinetics (1988), Marea (1989-90) en Joy (1989-90), wat tot vervulling kwam in Aura (1993-94) en Arena (1994-95).

Door recente werken, waaronder het concert openingswerk Feria (1997), large-scale orkestrale uitdrukkingen als Fresco (1997) en Cantigas (1999), en concerten voor cello (1999) en klarinet (2002), is Lindberg gevestigd als één van de meest versterkende componisten op orkestraal gebied.

In het seizoen 2001/2002 werd zijn muziek internationaal gevierd tijdens het 'Related Rocks festival' in Londen, Parijs en Brussel, met het Philharmonia Orkest onder directie van Esa-Pekka Salonen en een gekoppelde cd van zijn orkestrale muziek werd uitgegeven door Sony. Zijn Concerto for Orchestra ging in 2003 in première door het BBC Symfonie Orkest en zijn werk Sculpture ging in oktober 2005 in première met het Los Angeles Philharmonic onder directie van Esa-Pekka Salonen.

Onder de vele prijzen die Lindberg's muziek heeft gewonnen zijn onder meer, de Prix Italia (1986), de UNESCO Rostrum (1986), de Nordic Music Prize (1988) en de Royal Philharmonic Society Prize for large-scale composition (1992).

Lindbergs muziek is opgenomen op Deutsche Grammophon, Sony, Ondine en Finlandia labels. In 2003 werd Lindberg de prestigieuze Wihuri Sibelius Prijs toegekend. Hij wordt gepubliceerd door Boosey & Hawkes.

websites:
. www.magnuslindberg.net
. www.boosey.com
. www.chesternovello.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 7.