muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Magnificat

Lofzang van Maria in het latijn, welke in de vespers in de Rooms katholieke kerk wordt gezongen.

Bij het tot het type van de cantica horende Magnificat gaat het om een stuk tekst uit het Kerstverhaal van lucas. Dit is in hoofdstuk 1, vers 46 tot 55 van het Evangelie van Lucas in het nieuwe testament te vinden en is genoemd naar zijn Latijnse aanvangszin "Magnificat Anima mea dominum" ["Mijn ziel verheft de heer, en mijn geest verheugt zich over god, mein Heiland"]. Deze door Maria voorgedragen lofzang op de Heer wordt direct voorafgegaan door een bezoek aan haar familielid elisabeth, die die wist dat Maria de moeder van Christus zou worden en de zwangere Maria prijst als "Moeder van de Heer".

Door verschillende componisten meerstemmig getoonzet. Componisten die het Magnificat voor koor op muziek hebben gezet zijn o.m. Johann Sebastiaan Bach, John Rutter en Hendrik Andriessen.

Het Magnificat, dat in de Roomse Liturgie ook als "Canticum Beatae Mariae Virginis" aangeduid wordt, vond al vroeg ingang in de godsdienstige Liturgie en geldt op zijn laatst sinds de Regula van de heilige Benedictus (rond 530) in het breviergebed van de Roomse Kerk als hoogtepunt van de Vesper. In het overzicht van de kerkdiensten van de orthodoxe Kerken heeft het zijn vaste plaats in het ochtend- resp. nachtgebed.

Zowel in de Latijnse taal als ook in de vertaling was de Magnificat-Tekst, die vormgegeven is zoals de oudtestamentaire psalmen, basis voor talloze Composities. Eerst werd het volgens de formules van de antifonische breviergebed-psalmmelodie gezongen en daarbij werd het Initium aan het begin van elk vers herhaald. Nog voor het jaar 1500 werd toen de wisselende voordrachtswijze uitgekristalliseerd, waarbij verzen van een even aantal regels meerstemmig en verzen met een oneven aantal regels eenstemmig geschreven werden.

Tot de oudste meerstemmige Magnificat-composities behoren bijv. die van G. Dufay, J. Dunstable, Josquin Desprez, orlando di Lasso en G.P. da Palestrina. Daarop volgden C. Monteverdi's zevenstemmig Magnificat uit de "Mariavesper", H. Sch├╝tz' viermalige muzikale omzetting van de tekst (drie keer Duits, een keer latijn) evenals vooral bwv 243 van Bach, dat behoort tot de mooiste scheppingen in dit Genre ├╝berhaupt. Na deze solistische, soms ook meerkorige concerterende Magnificat liep tegen het einde van de 18e eeuw het aantal Magnificat-composities terug. Algemeen bekend zijn nog de Composities van Mozart en F. Mendelssohn Bartholdy evenals die uit de nieuwere tijd, bijv. van R. Vaughan Williamss, K. Penderecki of G. Petrassi.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.