muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Luzzasco LuzzaschiLuzzasco Luzzaschi geboren Ferrara 1545, gestorven Ferrara 10-9-1607
Italiaans componist en organist

Luzzaschi was leerling van Cipriano di Rore in Ferrara, en was in dienst van de hofkapel vanaf 1567. Vanaf 1576 werd Luzzaschi organist aan het hof van Ferrara onder de regering van hertog Alfonso II d'Este en was ook in dienst bij de Accademia della Morte en (waarschijnljk) de Kathedraal. Het hof in Ferrara was beroemd om zijn virtuoze vrouwelijke zangers en Luzzaschi's muziek buit dit ten volle uit.

Luzzaschi was de leermeester van onder meer Frescobaldi en publiceerde 8 boeken madrigalen zonder begeleiding, één met begeleiding en één boek met motetten.

Zelfs in de vrij vroege madrigalen drukte hij zich uit in een individueel, chromatisch idioom, dat vooruitliep op Gesualdo, maar zijn belangrijkste werken waren de Madrigali per cantare et sonare, a uno, e doi, e tre soprani van 1601. Geschreven voor drie stemmen en met uitgeschreven toetsenbord-begeleiding.

Luzzaschi was de dirigent van de beroemde Concerto delle donne (een groep vrouwelijke zangers aan het hof van Ferrara) en componeerde madrigalen voor hen, waaronder zijn Madrigali van 1601.

Luzzaschi componeerde veel madrigalen, Sacrae Cantiones en orgelwerken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.