muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Luther Vandross

Luther Vandross

(geb. 20.4.1951 in New York - gest. 1.7.2005 Edison, New Jersey), Amerikaanse soulzanger.

De Amerikaanse soulzanger Luther Vandross werd in 1951 geboren als Luther Ronzoni Vandross in Brooklyn, New York en groeide op in een omgeving doorspekt van Gospel en Soul.

Hij begon zijn carrière als maker van jingles, het inspreken van reclameboodschappen, als achtergrondzanger en trad zelfs één keer op in de Amerikaanse versie van Sesamstraat in oktober 1969.

Vandross liep midden jaren zeventig David Bowie in een studio tegen het lijf. Dit kwam doordat Luther's vriend werkte in de studio waar Bowie zijn platen opnam. Tussen de opnames door, hoorde luther het nummer Young Americans en vroeg aan zijn vriend waarom ze niet met een achtergrondkoortje in het refrein werkte. Op het moment dat Luther voorzong hoe hij dacht dat het zou moeten klinken kwam Bowie binnenlopen. Deze hoorde de vocalen van Luther en vroeg hem daarna de achtergrondzang te verzorgen op zijn album Young Americans. Later trad hij op in het voorprogramma van David Bowie.

Vandross werkte in deze periode ook samen met onder anderen Bette Midler, Barbra Streisand, Roberta Flack, Carly Simon en Donna Summer. Zijn doorbraak als zanger kwam toen hij een gastoptreden mocht verzorgen bij de groep Change. Zijn eerste hit was Searching.

Platenmaatschappijen wilden hem geen kans geven als solo-artiest. Hij maakte daarom in 1981 op eigen kosten zijn debuutalbum Never Too Much, waarvan 2 miljoen exemplaren werden verkocht. De single, het titelnummer van het album, 'Never too much' werd een grote hit.

In de jaren daarna scoorde hij hits met nummers als Any Love en Here and Now.

In de jaren tachtig en negentig groeide Vandross uit tot de grootste soul-balladeer. Luther Vandross nam zijn albums op met Marcus Miller.

Zijn hit "Endless Love" uit het jaar 1992, samen met Mariah Carey, was opnieuw een kassucces.

Zijn album 'Dance with my father', geproduceerd door Richard Marx, kwam in juni 2003 uit en verkocht bijna één miljoen exemplaren in de eerste maand dat het op de markt was. Het jaar erop won het album drie Grammy Awards, waaronder die van Song van het jaar.

Vandross had altijd al moeite met zijn gezondheid. Hij leed onder meer aan een te hoge bloedd en diabetes - waaraan tevens twee familieleden plus zijn vader overleden - maar hij weigerde het rustig aan te doen. Totdat hij werd getroffen door een hersenbloeding in april 2003. Hij lag 6 weken in coma maar kwam uiteindelijk toch weer bij.

Hij verklaarde dat het laatste album autobiogafisch was en gebaseerd op zijn eigen ervaringen. ''Het album gaat niet alleen over het verlies van een vader maar ook over het missen van iemand die er niet meer is, wat de reden ook mag zijn, en het verlangen naar het verleden. Naar de tijd zoals die was'', aldus Vandross.

Luther Vandross won acht Grammy's. Zijn laatste Grammy ontving hij in 2004 voor de single "The closer I get to you", een duet met Beyonce Knowles.

1 juli 2005 Soulzanger Luther Vandross overleden
De Amerikaanse R&B soulzanger Luther Vandross is vrijdag op 54-jarige leeftijd in New Jersey overleden aan een hartaanval. Dat hebben Amerikaanse media gemeld op gezag van zijn woordvoerder Rob Cavenaugh.

De songs die Vandross zong waren vaak emotioneel geladen en hadden een unieke sound. Vandross verkocht wereldwijd meer dan 25 miljoen platen. Elk van de 14 albums die hij uitbracht bereikte een platina of multi-platina status in de VS.

Belangrijke albums van Luther Vandross zijn: "Never to much" (1981), "Forever, for allways, for love" (1982), "Busy body" (1983), "The night I fell in love" (1985), "Give me the reason" (1986), "Any love" (1988), "The power of love" (1991), "Never let me go" (1993), "Songs" (1994), "Your secret love" (1996) en "Dance with my father" (2003).

De Amerikaan Luther Vandross is met zijn elastieken stemgeluid één van de succesvolste artiesten uit de r&b en kan geschaard worden in het rijtje grootheden als Prince, Stevie Wonder en Michael Jackson. Zijn dertien voorgaande albums verkochten wereldwijd miljoenen exemplaren (allemaal platina of dubbel platina status) en ook zijn singles bereikten de Top 10: Here And Now, Power Of Love, Don't Want To Be A Fool, Endless Love, allemaal uit de periode begin jaren negentig. Daarnaast ontwikkelde hij zich tot een gewild producer van o.a. Whitney Houston, Aretha Franklin, Dionne Warwick en Cheryl Lyn, en werd onderscheiden met een aantal Grammy Awards. Zijn veertiende - ongetitelde - album bevat een reeks prachtige ingetogen r&b ballads met teksten die hout snijden, bijvoorbeeld over een bedrogen vriendin of over een geliefde die een ongeluk krijgt. Daarnaast vertolkt Vandross een aantal up-tempo funky nummers (Take You Out, How Do I Tell Her, Let's Make Tonight The Night) die het album afwisselend en boeiend maken. Hij heeft zichzelf niet kunnen overtreffen maar dat is met zo'n sterrenstatus ook nauwelijks mogelijk. Wel gaat Vandross door met waar hij goed in is: geloofwaardige soul van de bovenste plank. bron: www.muziekweb.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.