muziekbus
Dit artikel is 30-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

luit

[oud-Frans leut = hout], tokkelinstrument met een ronde klankkast. De luit is een snaarinstrument, waarop met de vingers of met een plectrum getokkeld wordt. De oorsprong ervan is in Mesopotamië te vinden.Reeds in het oude Egypte was de luit bekend en deze werd er uitsluitend door vrouwen bespeeld. In de 13de eeuw was de luit bijzonder geliefd bij rondtrekkende zangers, die zichzelf op dit instrument begeleidden.

De luit werd echter het populairst van de 16de tot de 18de eeuw. Na 1500 was dit het standaardinstrument van de hoge sociale klasse waar het bij voorkeur voor huismuziek gebruikt werd.

Na 1600 werd de luit het belangrijkste instrument van de generale bas (Zie generale bas) in huis, opera en kerk. Pas in de 18de eeuw werd de luit verdrongen door de opkomende gitaar-mode.

De luit heeft een klankkast die uit dunne houten platen bestaat. Deze heeft de vorm van een gehalveerde peer. In de platte bovenkant van deze klankkast bevindt zich een rozetvormig klankgat. Over deze klankkast zijn zes darmsnaren gespannen, die op één na dubbel zijn aangebracht. Bijzonder karakteristiek voor de luit is de van de hals naar achteren aflopende snaarplank Aan het boveneinde ervan zijn de snaren bevestigd en kunnen daar worden gestemd.
Composities voor luit werden geschreven in tabulatuurschrift (Zie tabulatuur), dat de exacte positie van de vingers aangaf.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.